Djevojčica iz Zagreba ima rijetku bolest i treba vašu pomoć: ‘Doktori kažu da će ponovno moći hodati, ali sve nas to jako puno košta’

Trinaestogodišnja Tonka Jerković ima 100-postotni invaliditet 4. stupnja.  Preživjela je i dva moždana udara. Njena bolest zove se moyamoya. Roditelji su odlučili pokrenuti crowfunding kampanju kako bi prikupili potrebna financijska sredstva za Tonkinu rehabilitaciju i druge potrebe.

“Doktori kažu da su njezine žile za sada dobro, da će Tonka jednog dana ponovno moći hodati, ali da mora svakodnevno puno vježbati. Mi u to vjerujemo, jer je Tonka već do sada napravila veliki napredak. Može sjediti, može samostalno jesti i piti, ponovno može pričati i nakon dvije godine pauze, ponovo je redovito krenula u školu.

Međutim, sve nas to jako puno košta. Do sada smo na rehabilitaciju utrošili gotovo 70.000 eura. Tonka vježba sa svojom fizioterapeutkinjom svakoga dana. Izuzetno brz napredak pokazuje nakon robotske neurorehabilitacije, koja je vrlo skupa. Robot Lokomat, koji simulira hodanje i iznimno je koristan kod osoba koje su pretrpjele oštećenje mozga, najskuplji je od sviju. Jedna terapija, koja podrazumijeva jedan sat vježbanja, košta 100 eura. Jedan ciklus od tri mjeseca robotske terapije košta oko 10 000 eura. Tonki bi, za što bolji napredak u razdoblju adolescencije i intenzivnog rasta, bila potrebna barem dva takva ciklusa godišnje.

Također, naš stambeni prostor nije prilagođen Tonkinom stanju. Živimo u kući bez lifta, na prvome katu, kupaonica nam je jako uska, a Tonka sve veća, imamo stepenica unutar stana i još puno problema, koje bismo morali prilagoditi njezinim potrebama. Za sve nabrojane potrebe, koje nas neminovno očekuju, uz još pokoju koju nismo spomenuli (nabavka specijalnih ortoza za noge, senzorska reintegracija, logopedske vježbe i elektrostimulacija jezičnog mišičja, pomoć kod učenja i slično) nam je potrebno 30 000 eura.Naravno da kao roditelji činimo sve kako bismo pomogli našoj Tonki. Sve što smo do sada uspjeli unovčiti, prodatii/ili staviti pod hipoteku, učinili smo. Na žalost, bez pomoći sviju vas, dobrih ljudi, mi dalje više ne možemo sami financirati Tonkin oporavak. Molimo vas da nam pomognete, kako bi Tonka imala djetinjstvo barem približno onomu kakvo svako dijete zaslužuje te kako bi postala što samostalnija.

Unaprijed se zahvaljujemo na svakoj donaciji i neka Bog blagoslovi svakoga tko nam odluči pomoći u našoj borbi!”, napisali su njeni roditelji.

Ovo je poveznica na crowfunding kampanju. Do sada je prikupljeno skoro 30.000 kuna, piše Zagreb.info 

Ako i vi želite pomoći ovo su podaci:

Ivana Jerković, Zagreb
IBAN: HR6124840083113287971
SWIFT/BIC (za uplate iz inozemstva): RZBHHR2X
Poziv na broj: 00 + OIB uplatitelja
Opis plaćanja: Donacija za liječenje Tonke Jerković

Komentari