Djelomice sunčano, ali nestabilno. Poslijepodne će pljuskovi biti relativno česti

Mjestimična kiša moguća je gotovo svugdje, no ipak češća i izraženija krajem nedjelje i početkom ponedjeljka. U utorak sve rjeđe, a sredinom sljedećega tjedna moglo bi napokon biti malo manje nestabilno, pa čak i uglavnom suho.

U subotu će u na istoku Hrvatske suhih, pa i sunčanih razdoblja biti osobito ujutro, a poslijepodne će pljuskovi biti relativno česti. Vjetar će uglavnom biti slab, a najviša dnevna temperatura oko 21 °C.

Premda često suho i djelomice sunčano vrijeme u središnjoj Hrvatskoj ipak neće biti posve stabilno, a poneki pljusak najizgledniji je uz granicu sa Slovenijom i u Moslavini. Jutarnja temperatura od 9 do 12 °C, a danju između 19 i 22 °C.

Sunčana razdoblja bit će osobito česta uz većinom suhu obalu Istre i na otocima sjevernog Jadrana, dok će s promjenjivom naoblakom na širem riječkom području i u gorju vjerojatno biti povremene kiše, pa i u obliku ponekog pljuska. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar i bit će malo toplije nego u petak.



Na sjeveru Dalmacije djelomice sunčano, a južnije pljuskovi i grmljavina, osobito u prvom dijelu dana. Jugo će zamijeniti sjeverozapadnjak na umjereno valovitom moru, a duž obale umjeren zapadnjak. Ujutro u unutrašnjosti oko 10 °C, na obali do 15 °C, a danju oko 20 °C.

Najnestabilnije će biti na najjužnijem dijelu Hrvatske, gdje bi pljuskovi i grmljavina osobito u prvom dijelu dana mogli biti izraženi. Sjeverozapadni vjetar puhat će duž obale, a prema otvorenome moru do sredine dana može biti jakog juga. Temperatura se neće znatnije mijenjati.”

I dalje promjenjivo

“Sljedećih dana gotovo bez promjene pa će se i dalje izmjenjivati oblačna i sunčana razdoblja, a povremeno će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, u kopnenom području vrlo čestih krajem nedjelje i u prvom dijelu ponedjeljka, kada je lokalno moguća i obilnija oborina, osobito u gorju. U utorak ipak naznake smirivanja pa će kiša u mnogim mjestima izostati.

I na Jadranu promjenjivo i nestabilno, ali u Dalmaciji u nedjelju unatoč jugu često bez kiše, kao i opet u utorak. Kiša će biti češća na sjevernom dijelu, a lokalno obilna osobito u relativno vjetroviti ponedjeljak. Temperatura se uglavnom neće znatnije mijenjati.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

 

Komentari