Djelatnicima zagrebačkog sanitetskog prijevoza pridružuju se i drugi: Javlja ih se sve više

Josko Supic / Cropix

Povjerenik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Karlovac Tomislav Cerovac pojasnio je tko će točno ići u štrajk.

Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza i dalje su u štrajku. Odluka o mogućoj zabrani prebačena je za sljedeći tjedan.

No, zna se da od iduće srijede u štrajk kreću i medicinski tehničari iz drugih dijelova Hrvatske.

”Što se tiče koliko nas štrajka obmane su da je samo 35 i da je samo vozača. To nije istina, nas je puno veći broj. Od 120 zaposlenih polovica, ako ne i više i medicinski tehničari i sestre su isto s nama”, poručio je Krešimir Topić iz Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza.



U Zavodu za hitnu medicinu priznaju da im nije lako.

”Pomažu nam djelatnici svim ustanova Grada Zagreba, ZET-a, tako da je jučer prevezeno 383 bolesnika u sanitetskom prijevozu što je uobičajeni broj bolesnika koji se preveze tijekom dana. Možda je bilo nešto duže čekanje, međutim ništa značajnije”, izjavio je Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Tko će štrajkati?

“U štrajk uz nas kreće većina Slavonije, dakle mi, Duga Resa, a u pregovorima smo i sa Krapinsko-zagorskom županijom i sa Zadarskom županijom. Iz dana u dan se javlja sve više zainteresiranih domova zdravlja i sanitetskih službi”, rekao je Cerovac i dodao kako će se štrajk odvijati tako da će se obustaviti rad od osam do dvanaest sati.

“U tom periodu biti će zbrinuti svi akutni pacijenti, dakle hitni prijevozi za Zagreb, pacijenti koji moraju ići na dijaliziranje te pacijenti koji moraju ići u Zagreb na zračenja. Ove ostale bih zamolio za strpljenje i razumijevanje”, poručio je Cerovac.

Problem je dakako u iznosu plaće djelatnika koja je smanjena odvajanjem saniteta i hitne 2011. godine, što je dovelo do pada koeficijenta.

“Razlika između nas i kolega iz hitne je do nekih 1,500 kuna”, rekao je Cerovac.

Situacija i njene posljedice biti će jasnije idući tjedan, javlja RTL.

Komentari