Djelatnici HOO-a prijavili glavnog tajnika DORH-u, nadzire njihovu komunikaciju

Josip Čop Foto:Luka Stanzl/PIXSELL

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop prijavljen je DORH-u jer je djelatnicima stručnih službi HOO-a zabranio da putem službenih telefona i e-mailova razmjenjuju bilo kakve osvrte, odnosno neslužbenu komunikaciju. 

Pokušao je zabraniti bilo kakvu raspravu koja bi mogla dovesti do propitivanja njegovih poteza ili načina vođenja poslovanja, odnosno dopuštena je komunikacija samo ako je u pitanju ‘prijedlog, konstruktivno mišljenje ili rješenje predmetnog problema’. U protivnom slijede sankcije, kako doznaje Nacional, koji je u posjedu službene dokumentacije HOO-a.

To je napisano u dokumentu pod nazivom ‘Poslovi i zadaće stručnih službi HOO-a za razdoblje siječanj-veljača-ožujak 2021.’, te je ponovo navedeno u istom dokumentu za travanj-svibanj-lipanj 2021., i to u dijelu kojem se rad stručnih službi usklađuje s provedbom epidemioloških preporuka Nacionalnog stožera Republike Hrvatske.

Stoga su djelatnici stručnih službi protiv Čopa podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog kršenja odredbi Ustava kojima se jamči sloboda i tajnost dopisivanja i drugih oblika općenja te kršenja slobode mišljenja i izražavanja misli.



Čop je u službenom dopisu u prosincu 2020., i u ožujku ove godine djelatnicima službi napisao da se “najoštrije zabranjuje mail ili sms komunikaciju između radnika Stručne službe HOO-a u kojoj se koriste službena sredstva komunikacije HOO-a, a koja u sebi sadrži bilo što drugo osim prijedloga, konstruktivnog mišljenja ili rješenja predmetnog problema (kao što su uvrede, nepristojne ili neetične izjave, osobni osvrti, privatne procjene, prozivanje, dijeljenje lekcije i sl.)”.

Sankcija za prvi prekršaj je oduzimanje 20 posto plaće, u slučaju ponavljanja slijede sankcije prema Zakonu o radu i Pravilniku o radu HOO-a.

U kaznenoj prijavi DORH-a navedeno je da iz predmetnog dopisa proizlazi da je glavni tajnik, koristeći svoj položaj, zabranio djelatnicima stručnih službi HOO-a iznošenje svojeg osobnog mišljenja u obliku osvrta ili procjena te da je iz dopisa vidljivo da “glavni tajnik vrši ili će vršiti nedozvoljeni nadzor komunikacije djelatnika kako bi mogao provesti svoju odluku”.

Navodi se i da su sankcije o oduzimanju plaće suprotne odredbama Zakona o radu. “Odluka o sankcioniranju rada pojedinog djelatnika stručne službe HOO-a donosi se na temelju osobnog zaključka glavnog tajnika u ovome slučaju prijavljenika za počinjenje kaznenih djela navedenih u ovoj kaznenoj prijavi”.

 

Komentari