Divjak: Odluka o maturi poznata, o povratku u škole znat će se sutra

N1

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je usvojena odluka o provedbi državne mature te da se sutra očekuje odluka Vlade o postupnom povratku učenika u škole, koja će, barem u početku, počivati na načelu da nitko neće djecu tjerati da se moraju vratiti u školu.

Okvirni datumi za održavanje državne mature u lipnju usuglašeni su s epidemiolozima, a njezino pomicanje na kolovoz ne bi nikome ništa dobro donijelo, kazala je ministrica i dodala da u lipnju ispite za državnu maturu imaju i sve države u okruženju, te da takva odluka daju mogućnost za još jedan rezervni scenarij.

Od 8. do 29. lipnja bit će održani obavezni ispiti iz državne mature, koji će se provoditi tako da se maksimalno smanji broja ispita u smislu vremena koje učenici trebaju provesti za pisanje mature, a gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda ne ulazi u ispite državne mature, kazala je ministrica za N1 televiziju.

Dosta slično je u državama koje imaju sustav usporediv s našim, dosta ih je odlučilo da se ovo posljednje razdoblje, koje se odvija preko nastave na daljinu, ocjenjuje ali da te ocjene u uspjeh državne mature ulaze u ograničenom obliku ili ne ulaze, kazala je.



O povratku učenika u škole znat će sutra nakon zaključka Vlade o tome, ali njezin je ministrice, kako je rekla, da nitko neće tjerati djecu u školu te da odluka o tome bude na roditeljima.

Oko polovice EU država predviđa u iduća tri do četiri tjedna vratiti pojedine grupe ili pojedine razrede u škole, vraćanje svih nema nitko u planu, rekla je Divjak.

Hrvatska će voditi računa o tome da u sustavu omogući da djeca mogu dolaziti u školu kako bi roditelji mogli raditi, da se omogući gospodarstvu da krene. Ako roditelji ocijene da još nije vrijeme za povratak, barem za prvo vrijeme, ako ne moraju biti na poslu, djeca mogu ostati kod kuće, nastava online će se kao i do sada odvijati za veliku većinu učenika, poručila je ministrica Divjak.

Komentari