Divjak: Ministarstvo nije dobilo ni zahtjev, ni odluku o promjeni statusa Hrvatskih studija

Bruno Konjevic / CROPIX

Ministarstvo obrazovanja nije dobilo odluku Senata zagrebačkoga Sveučilišta da su Hrvatski studiji postali Fakultet hrvatskih studija, a nije primilo ni zahtjev za davanjem suglasnosti, izjavila je u ponedjeljak ministrica Blaženka Divjak dodavši da zbog upisa u sudski registar ta ustanova ima određeni status.

“Akademski uzusi i načela transparentnosti, ako već ne i zakonska obveza, nalagali bi Senatu Sveučilišta u Zagrebu, a prije svega rektoru, da tako važnu odluku pošalje i ministru ili ministrici, bez obzira o kojoj je osobi riječ”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon održanoga brifinga s novinarima na kojima je predstavila rezultate procesa provjere vjerodostojnosti isprava (diploma i svjedodžbi) pokrenutoga prije godinu dana, te rezultate istraživanja provedenoga u školama o procesu provjere lažnih diploma, ministrica je odgovorila na nekoliko novinarskih pitanja koja nisu bila izravno vezana uz tu temu, među kojima je i ono o Hrvatskim studijima.

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 10. prosinca 2019. donio je, naime, Odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija koja je, kako je navedeno, donesena na temelju Elaborata o provođenju statusne promjene sveučilišnog odjela Hrvatskih studija kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu u status fakulteta za područje humanističkih i društvenih znanost – ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet hrvatskih studija.



Senat je dao suglasnost rektoru da imenuje dekana i prvi saziv Fakultetskoga vijeća te je tako rektor Damir Boras imenovao Pavu Barišića za dekana kao privremenog ravnatelja ustanove, te 34 člana Fakultetskoga vijeća, a još šest članova toga vijeća – studentskih predstavnika, izabrat će Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija.

Dosadašnji Hrvatski studiji upisani su pak 7. siječnja ove godine u sudski registar pri Trgovačkom sudu u Zagrebu kao samostalna pravna osoba pod nazivom Fakultet hrvatskih studija te time, u skladu sa Zakonom o znanosti, kao fakultet mogu početi obavljati djelatnost i izvoditi studije. Ali, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja više puta je upozorio kako je tomu trebala prethoditi suglasnost Ministarstva obrazovanja da je fakultet osnovan u skladu sa zakonom.

Legalnost je pitanje sudske prakse, ova situacija je nova

Na novinarsko pitanje što sada treba učiniti, ministrica je kratko odgovorila kako je i za nju spomenuta situacija nova. A na potpitanje je li Fakultet hrvatski studiji legalan ili nelegalan, ministrica je odgovorila da je to pitanje za Trgovački sud u Zagrebu koji je spomenuti fakultet i upisao u sudski registar.

Objasnila je da sama činjenica upisa u sudski registar daje Hrvatskim studijima određeni status ali, istaknula je Divjak, to je pitanje nadležnosti suda

“Što se pak tiče same zakonske procedure, sudska praksa će pokazati što se zapravo dogodilo”, izjavila je Divjak.

Za to su mjerodavna dva zakona – Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZZDVO) te Zakon o ustanovama. Tako ZZDVO propisuje da visoko učilište “može započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija nakon upisa u Upisnik visokih učilišta i registar ustanova pri trgovačkom sudu”, a Zakon o ustanovama da se od nadležnog ministarstva mora “zatražiti ocjena sukladnosti odluke o osnivanju javne ustanove sa zakonom”.

Pravo na žalbu protiv rješenja o upisu Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar ima pak “sudionik ili druga osoba koja za to ima pravni interes”, a žalba se može podnijeti u roku od osam dana od objave rješenja (8. siječnja) Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

Komentari