Divjak: Ispiti na maturi polagat će se u dva bloka. Izborni predmeti pisat će se nakon obaveznih

Boris Kovacev / CROPIX

Ispiti na Državnoj maturi polagat će se u dva bloka i to tako da će se obavezni predmeti polagati od 8. do 24. lipnja, a izborni počevši od 25. lipnja, rekla je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Prioritet na Državnoj maturi mora biti polaganje obaveznih predmeta jer ono osigurava završnost učenicima gimnazija i jer je uvjet za upis na veliku većinu visokih učilišta, rekla je ministrica Divjak u izjavi novinarima u Nacionalnih i sveučilišnoj knjižnici nakon konzultacija s ravnateljicom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivanom Katavić.

“S Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, odnosno s epidemiolozima prvo smo napravili epidemiološki okvir za provođenje državne mature u dijelu obaveznih predmeta. To je prvi blok”, rekla je Divjak.

U prvom ispitnom tjednu, koji počinje 8. lipnja, polagat će se hrvatski jezik, i to test i esej na obje razine. U drugom tjednu, od 15. do 19. lipnja polagat će se strani jezici, a u trećem, odnosno 23. i 24. lipnja na rasporedu su ispiti iz matematike na A i B razini.



“U konzultacijama s epidemiolozima i temeljem kretanja epidemiološke slike u Hrvatskoj zaključilo se da epidemiolozi mogu osigurati i drugi epidemiološki blok za izborne predmete, ali koji ide nakon obaveznih predmeta”, rekla je ministrica.

Taj drugi blok ispita u kojemu bi se izvodili izborni predmeti, provodio bi se po drukčijem epidemiološkom okviru i počeo bi 25. lipnja.

“Obavezni i izborni predmeti više se ne bi miješali kako bismo u prvom bloku prema postojećem izrađenom epidemiološkom okviru osigurali polaganje obaveznih ispita državne mature. Jako je važno da se u tom prvom bloku osigura završnost za gimnazijalce”, naglasila je ministrica.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić rekla je da će Centar na temelju novoga dogovora o pisanju ispita Državne mature u dva bloka, izraditi kalendar koji će biti objavljen u petak, 8. svibnja.

Komentari