Direktori iz brodogradilišta izvukli čak milijardu i pol kuna?!

ilustracija

Nakon spektakularnih uhićenja menadžera pulskog brodogradilišta Uljanik i riječkog 3. Maja u proljeće 2019. godine i dizanja optužnica za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, policija je državnom odvjetništva podastrijela rezultate dva dodatna kriminalistička istraživanja u koja su ovog puta uključeni i čelni ljudi Jadranbroda, odnosno korporativnog tijela koje koordinira nastup hrvatske brodogradnje na međunarodnom tržištu.

Prema njima su u restrukturiranju brodogradilišta u Rijeci ukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima veća je od 1,5 milijardu kuna na teret brodogradilišta u Rijeci i države.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka su proveli dva dodatna kriminalistička istraživanja temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva Rijeka, sumnjivih događanja povezanih s postupkom restrukturiranja trgovačkog društva tj. brodogradilišta u Rijeci. Ovim provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 11 odgovornih osoba iz trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te korporativnog tijela koje koordinira nastup hrvatske brodogradnje na međunarodnom tržištu (starosti 52, 65, 73, 54 , 53, 47, 45, 66, 67, 59 i 63 godine), počinilo ukupno 26 kaznenih djela”, navodi Ravnateljstvo policije.

Radi se o kaznenim djelima zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u kojem je pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, subvencijskoj prijevari te zlouporabi položaja i ovlasti kojom je probavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta.



Policija navodi da su ta djela počinili prilikom organizacije, provođenja i naplate raznih obuka zaposlenika brodogradilište u Rijeci i drugih društava iz grupe, angažiranjem i plaćanjem konzultanata za potrebe grupe poduzeća iz Pule, a na teret brodogradilišta u Rijeci, zatim izvršenjima po Programu restrukturiranja obveznih dokapitalizacija i utroška sredstava dokapitalizacije, nabave, plaćanja i davanja na korištenje računalne opreme i licenci te implementacijom informacijskog sustava grupe poduzeća u Puli u brodogradilište u Rijeci.

Tu je i davanje pozajmica od strane brodogradilišta u Rijeci, kao korisnika državne potpore, društvima unutar grupe poduzeća iz Pule i potom, prilikom izuzimanja sredstava brodogradilišta u Rijeci i stvaranja depozita za osiguranje obveza grupi poduzeća iz Pule te ugovaranja i plaćanja izrade projektne i radioničke dokumentacije za gradnje, iako je prethodno većim dijelom ili u cijelosti izrađena i plaćena kroz paušalno mjesečno plaćanje takvih usluga od strane brodogradilišta u Rijeci.

Time je za brodogradilište u Rijeci prouzročena šteta veća od 900 milijuna kuna, a državi više od 100 milijuna kuna. Dodatno je državi kao nositeljici 60 posto ukupnih troškova restrukturiranja brodogradilišta u Rijeci, pričinjena šteta i lažnim prikazivanjem izvršenja vlastitog doprinosa trgovačkih društava grupe poduzeća iz Pule koji su trebali sudjelovali sa 40 posto ukupnih troškova restrukturiranja.

Što se tiče Jadranbroda, sumnja se da su odgovorne osobe zlouporabile svoj položaj i ovlasti i da po provedenom nadzoru nisu Ministarstvu gospodarstva kao naručitelju dostavili vjerodostojna stručna mišljenja o sukladnosti troškova brodogradilišta podmirenih sredstvima državne potpore za restrukturiranje s troškovima koji su odobreni Programom restrukturiranja, kao i da su zlouporabili svoj položaj kod praćenja izvršenja ugovornih obveza trgovačkog društva grupe poduzeća iz Pule kao kupca dionica.

Isto tako, policija je istražila obračun troškova nastalih ugovorenim radovima. Tom prilikom je utvrđeno kako su predsjednik uprave društva iz Rijeke (73), direktor društva iz Pule (67) te direktor drugog društva iz Pule (49) počinili kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, piše Jutarnji list.

Komentari