Direktori i članovi NO-a tvrtki u javnom vlasništvu morat će prijaviti poslovne i obiteljske veze

Marko Todorov / CROPIX

Nakon što je lani donijela Antikorupcijski program za tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, Vlada je pokrenula proceduru izrade takvog programa i za poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave, piše u ponedjeljak Večernji list.

Riječ je, primjerice, o komunalnim tvrtkama, agencijama za razvoj, prijevozničkim poduzećima… Takvih je tvrtki, prema posljednjem dostupnom popisu, čak 753. U njima su ukupno 763 direktora i članova uprava, ali većina ih ima samo direktora, dok je članova nadzornih odbora više od 2120! Neke, doduše, uopće nemaju nadzorne odbore, ali u nekima je i više od 10 nadzornika.

Prema predloženom Antikorupcijskom programu, koji je trenutačno na javnoj raspravi, resorno Ministarstvo pravosuđa i uprave traži da tvrtke u većinskom vlasništvu županija, gradova i općina prije imenovanja članova uprava i nadzornih odbora objave životopise kandidata za te funkcije na svojim internetskim stranicama.

Ne moraju ispunjavati imovinsku karticu, ali..

Budući da direktori tvrtki u vlasništvu lokalnih jedinica ne moraju popunjavati imovinsku karticu, u Programu se predlaže da kandidati za uprave tih tvrtki objave izjavu o okolnostima iz kojih može proizlaziti njihov potencijalni sukob interesa.



Tako bi, primjerice, naveli podatke o obavljanju poslova u drugim poslovnim subjektima koji se bave istim predmetom poslovanja i djelatnostima kao i trgovačko društvo u kojem se kandidiraju za člana uprave ili upravnog odbora.

Morali bi prijaviti vlasništvo u drugim tvrtkama neovisno o njihovu predmetu poslovanja, prijaviti ako su im članovi obitelji zaposlenici trgovačkog društva u kojem se kandidiraju za člana uprave ili upravnog odbora, prijaviti podatke o članstvu u udrugama koje su stjecale sredstva od tvrtke za koju se kandidiraju…

Za članove NO-a navodi se da trebaju udovoljavati odgovarajućim standardima obrazovanja i profesionalnog iskustva, imati visoke moralne standarde i moći odvojiti potrebno vrijeme za obnašanje funkcije člana NO-a, donosi Večernji list.

Komentari