Direktor Hrvatskih voda: Radimo projekt vrijedan više od 350 milijuna kuna, 170 kilometara nasipa je u rekonstrukciji

Screenshot HRT

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 17. srpnja, narančasto upozorenje u većem dijelu unutrašnjosti te crveno upozorenje za sutra, za područje osječke regije.

U Osijeku je nevrijeme prouzorčilo zastoj tramvaja, kolnici su bili potopljeni. Jako nevrijeme otkinulo je krov sa zgrade.

“Užas jedan. To je lomilo, padalo, stvarno je bilo grozno. Ja sam morala sve zatvarati, meni je u kuhinji procurilo. To je grmilo, sijevalo na sve strane. Eno meni je u dvorištu slomilo dolje”, rekla je Ljubica.

“Bilo je kratko, ali žestoko, centar je 112 primio je u sat i pol više od 430 poziva, veći dio odnosio se na poplavljene podrume. Bilo je štete po gradu, ništa tako tragično. S jedne stambene zgrade pao je krov. Bilo je još sitnih slučajeva nezgoda. Ozbiljnih šteta nema, kao ni ozlijeđenih,” izvijestio je Igor Rotim.



Najveći dio problema je prošao, ali moramo biti budni još dan, dan i pol. Oborina ne bi trebalo biti toliko puno, ali mogući su izraženiji lokalni pljuskovi između 50 i 100 milimetara kiše. Što se pokazalo da je primjerice na Novogradiškom području je palo oko 150 milimetara kiše što je izazvalo probleme u kanalizacijskom sustavu i sustavu odvodnje oborinskih voda, rekao je u Dnevniku HTV-a Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

“Mi nemamo veću oborina na ukupnom području Republike Hrvatske. Nama su osnovni vodotoci rijeka praktično bez ikakvih mjera obrane od poplava, znači mogu bez problema prihvatiti manje vodotoke. Problemi mogu biti lokalni kao što se i pokazalo na području Belog Manastira, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, a danas i Osijeka”, dodao je.

Možemo li se pripremiti na nevremena koja se pojavljuju posljednjih godina, Đuroković kaže da se stalno nadograđuju sustavi obrane od poplava, ali i da je normalno da će lokalnih problema biti, evo i u svijetu prelijeva voda nasipe, bitno je paziti što se događa u prirodi.

“Ono što Hrvatsku izdvaja je što smo spremni brzo intervenirati. I sada smo digli naše snage na 34 branjena područja, to su teritorijalne jedinice koje u vrlo kratkom roku izlaze na teren”, rekao je.

Može li se ponoviti ono što se prije sedam godina dogodilo u Gunji, Đuroković kaže da tamo sigurno ne.

“Od bespovratnih europskih sredstava radimo projekt vrijedan više od 350 milijuna kuna, 170 kilometara nasipa je u rekonstrukciji. U ovom trenutku radimo i u Karlovcu. To će biti oko 540 milijuna kuna. Stalno nadograđujemo sustave” zaključuje Đuroković.

Komentari