Direktor Hrvatskih voda: Potrebna je bolja suradnja s jedinicama lokalne samouprave, oborinska odvodnja nije u našoj nadležnosti

Screenshot Nova TV

Olujno nevrijeme poharalo je u subotu poslijepodne osječku regiju, a za okolicu Nove Gradiške najavljeno je novo novrijeme od kojeg mještani strahuju.

Gradske vlasti mještanima su pomogle tako što su im donirale pijesak kako bi si podigli zečje nasipe.

U mjestu Kovačevac, ispred kuće koja je u dva dana – dva puta poplavljena, s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Đureković kaže da su po prognozama moguće veće količine oborina i da postoji mogućnost ponavljanja istog događaja kao i prethodnih dana.



”Sutra do sredine dana ili poslijepodne možemo očekivati neke veće intenzitete, ali nakon toga trebalo bi se sve smiriti”, otkrio je.

Mještanima je najveći problem voda koja se do njihovih kuća spušta kroz šume. Đuroković kaže da se to može spriječiti – boljim planiranjem. Time što stanovnici grade zečje nasipe ne znači da je situacija riješena. Voda se mora usmjeriti prema potocima i planski graditi te nasipe, a ne odmoći i poplaviti susjedno dvorište.

”Prije svega boljim planiranjem i vjerojatno boljom suradnjom jedinica lokalne samouprave i Hrvatskih voda. Naši vodotoci su bili poluprazni i veća količina ili gotovo sve te vode mogle su biti zbrinute unutar potoka i na taj način odvedene u rijeku Savu. Treba nalaziti rješenja da se ulaže u oborinsku odvodnju. Ona nije u nadležnosti Hrvatskih voda”, objasnio je.

Također, problem stvara i mješoviti sustav kanalizacije gdje se isprepliću i sanitarne i oborinske otpadne vode. ”Ovi ekstremi pokazuju da moramo razdvojiti sustav oborinske odvodnje od sustava odvodnje sanitarnih voda”, dodao je.

Sve su te oborinske vode otjecanje prema Sjevernom moru. Nevrijeme koje hara Europom sigurno će ”izazvati određeni porast Dunava” u zemlji. ”Ali ne u takvim razmjerima da bi bilo nekih problema”, zaključio je.

Komentari