Diplomati tvrde kako će EU i Ujedinjeno Kraljevstvo teško postići i osnovni sporazum

flickr.com

Postizanje najosnovnijeg sporazuma o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije bit će kompleksno te se “tvrdi” Brexit 31. prosinca,. kada završava tranzicijski period, ne može isključiti, rekli su diplomati.

Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU idućeg tjedna, nakon čega nastupa tranzicijski period u kojem europska regulativa ostaje na snazi u Velikoj Britaniji, a koji bi trebao završiti 31. 12. 2020.

Osnovni sporazum uključivao bi sporazum o slobodnoj trgovini, sporazum o očuvanju regulative koja bi omogućila pravednu tržišnu utakmicu te strukturu upravljanja koja bi omogućila da se odnos kasnije proširi.

London i Bruxelles započet će pregovore o uspostavi budućih odnosa u narednim tjednima, a Johnson insistira da neće tražiti produženje tranzicijskog razdoblja.



Sporazum o budućim odnosima trebao bi biti postignut do sredine listopada kako bi ostalo dovoljno vremena da se sporazum prevede na 23 jezika Unije, te za ratifikaciju u nacionalnim parlamentima, ako to bude potrebno.

Visokorangirani diplomat rekao je kako očekuje slab napredak u pregovorima Europske komisije i Londona idućeg mjeseca.

“Uobičajeno se u EU-u stvari ne pokrenu dok ne nastane prava kriza”, rekao je jedan neimenovani diplomat u četvrtak, prenosi Reuters.

Diplomati su rekli kako bi sporazum trebao uključivati dogovore o zrakoplovstvu, prijevozu i ribarstvu.

Oni ističu kako je u tako kratkom vremenu moguće sklopiti samo “najosnovniji” sporazum, a EU ne želi ponoviti švicarski scenarij.

Sa Švicarskom EU ima preko 100 bilateralnih sporazuma.

“Ideja je da imamo jedan sporazum do kraja 2020., koji bi imao upravljačku strukturu te bi bio otvoren za dodatne sporazume”, rekao je jedan diplomat EU-a.

Bruxelles strahuje da će Velika Britanija izvan EU-a oslabiti europske tvrtke snižavanjem cijene rada, slabljenjem regulative za zaštitu okoliša ili subvencioniranjem određenih industrija, što EU želi spriječiti osnivanjem zajedničkog odbora koji bi razmatrao promjenu britanske regulative, u slučaju mijenjanja europske.

Agencija za nadzor financijskih usluga Velike Britanije poručila je pak financijskim tvrtkama da se pripreme za mogućnost tvrdog Brexita.

“Tvrtke moraju osigurati da budu pripremljene za različite moguće scenarije krajem 2020.”, rekla je Nausicaa Delfas iz Agencije za nadzor financijskih usluga.

London mora odlučiti hoće li financijske tvrtke sa sjedištem u EU-u imati jednak pristup britanskim investitorima, kao i britanske tvrtke.

Komentari