Dionice na svjetskim burzama dosegle rekorde

Pixabay

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje optimizmu ulagača na početku nove godine i popuštanju napetosti na Bliskom istoku.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 28.823 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 3.265 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 9.178 bodova.

Pred kraj tjedna MSCI indeksa svjetskih burzi, koji prati cijene dionica u 49 zemalja, dosegnuo je najviše razine u povijesti, što se ponajviše zahvaljuje rekordima na Wall Streetu, kao i rekordu STOXX 600 indeksa vodećih europskih dionica.

A dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se popuštanju napetosti na Bliskom istoku.Nakon iranskih raketnih napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je gospodarske sankcije Iranu, ali se suzdržao od novih vojnih akcija.

Iranski ministar vanjskih poslova poručio je, pak, da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na umorstvo generala Qassema Soleimanija.

Napetosti na Bliskom istoku traju od prethodnoga tjedna kada je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

I dok su napetosti na Bliskom istoku popustile, u fokus ulagača ponovno su ušli trgovinski odnosi između SAD-a i Kine jer je Peking potvrdio da će zamjenik premijera Liu He idućega tjedna u Washingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Trump je, pak, poručio da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u studenome.

Prema prvoj fazi sporazuma, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

„Neke stvari koje su zabrinjavale ulagače odmaknute su na kraj stola, stoga tržište raste. Uz to, u prvom dijelu godine uvijek je puno novca koji nalazi svoj put do tržišta”, kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

Idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja bi mogla određivati smjer tržišta idućih tjedana.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju bila za 0,6 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 posto, na 7.587 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 6.037 bodova. Frankfurtski DAX skočio je, pak, 2 posto, na 13.483 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 23.850 bodova.

Komentari