Dimnjak tvornice Segestice zbog potresa će se morati skratiti

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Visoki dimnjak bivše tvornice Segestice, koji stotinu godina dominira panoramom Siska, zbog oštećenja u razornom potresu, po naputku statičara, mora biti “skraćen” pa je u ponedjeljak počelo kružno skidanje opeka.

Stručnjaci su u ponedjeljak rezanjem čeličnih obruča na vrhu dimnjaka počeli kružno skidati opeke do mjesta oštećenja, a stabilni dio dimnjaka bit će sačuvan.

Naime, dimnjak, s potpuno sačuvanom energanom iz sredine prošlog stoljeća, čini jedinstvenu i vrijednu cjelinu industrijske baštine Siska.

Kako je podsjetio ravnatelj Gradskog muzeja u Sisku dr. Vlatko Čakširan, inače inicijator i voditelj projekta industrijske baštine, Segesticu je 1920. godine s proizvodnjom kvasca i žestokih pića pokrenuo poznati sisački industrijalac Petar Teslić.



Ubrzo nakon toga izgrađeni su energana i dimnjak, koji su dosad bili vrlo dobro sačuvani, štoviše, dimnjak je pedesetih godina prošlog stoljeća ojačan i povišen.

Čakširan izražava zadovoljstvo što će barem dio dimnjaka podsjećati na jedan od nekad vodećih industrijskih pogona u Sisku.

Komentari