Dimitrijević i Moskaljov: U Hrvatskoj su dvostruki kriteriji na djelu u svemu. Za neke ne vrijede ni presude

N1

Gosti novinari Točke na tjedan bili su Andrej Dimitrijević iz Telegrama i Vanja Moskaljov iz Tportala. Napad na novinarke, kada opustiti mjere, kako spasiti turizam neke su od tema koje su komentirali.

Vanja Moskaljov s Tportala oko napada na novinarku Dalmatinskog portala i na snimateljicu podsjetio je da su i protiv svećenika i napadača podnesene kaznene prijave.

“Postoje različiti kriteriji i to nije dobar primjer za javnost kako se ponašati”, rekao je referirajući se na postupak policije prema dvije žene koje su se nekoliko dana prije toga uputile prema Bačvicama.

“Nisu novinari krivi što su tamo bili, oni su bili tamo jer su morali biti. Došli su izvijestiti da netko krši odluke Stožera civilne zaštite”, rekao je Andrej Dimitrijević i dodao da po pitanju sankcije napadača na novinare uvijek zapne na pravosuđu.



“Dvostruki kriteriji na djelu, jedna procesija se dopusti i to je jako loša poruka o dvostrukim kriterijima. Ako može procesija na Hvaru, zašto ne može misa u Splitu ili zašto se ne može otvoriti kafić. Ova država cijelo vrijeme ima dvostruke kriterije pa tako za neke ne vrijede i presude”, rekao je.

Kada i kako popuštati mjere?

“U svakom slučaju bi trebalo gledati da se čim prije krene u popuštanje mjera, ali uz praćenje epidemiološke situacije. Trebalo bi se čim prije pokrenuti malo poduzetništvo, već smo mjesec dana pod mjerama i pitanje je koliko još to gospodarstvo može izdržati, smatra Moskaljov i dodaje da je zdravlje prioritet.

“Najpametnije bi bilo pričekati što će biti u drugim državama, ali nije najbolje. Što će biti u Njemačkoj znat ćemo tek za 14 dana, a pitanje je imamo li toliko vremena. Mislim da trebamo vjerovati procjenama našim epidemiolozima”, smatra Moskaljov.

Dimitrijeviću nije neobično da se sve u Hrvatskoj radi stihijski pa će, smatra, tako biti i priča oko ublažavanja mjera. Misli da nema plana ni strategije nego da se oslanja na stručnost epidemiologa. Misli da će uslijediti veliki gubici jer se kao gospodarstvo previše oslanjamo na turizam.

Tko šiša ministre?

Dimitrijević je poslao upit Ministarstvu financija i odgovorili su mu da se ministar Zdravko Marić nije šišao od početka krize iako njegova frizura govori drugačije.

“To nije nimalo trivijalno pitanje. Ako je zabranjen rad frizerima onda se ne mogu ni ministri šišati. Ako postoji sumnja da se šišaju na crno ili sivo to je ozbiljno pitanje”, rekao je Moskaljov za N1.

Posljedice potresa u Zagrebu

Dimitrijević smatra da će na djelu biti pokušaj dogovora interesnih skupina oko Zakona o obnovi građevina nakon potresa i da će taj zakon biti najmanje na strani građana.

Moskaljov dodaje da se puno više vremena potrošilo na razmirice na razini grad-država nego na popisivanje prioriteta i potencijalne prijave na fondove Europske unije jer građani iz središta grada to ne mogu sami financirati iako su vlasnici.

Komentari