DILEME OKO CJEPIVA ASTRAZENECA Treba li cijepiti i starije osobe ovim cjepivom?

Ilustracija Foto: Profimedia

Cjepivo AstraZenece izazvalo je prijepore, pojedine zemlje su ograničile njegovu upotrebu, a neke ga nisu prihvatile, poput Švicarske, jer ne reagira tako dobro protiv južnoafričkog soja. U Hrvatsku su stigle prve doze ovog cjepiva, a naručeno je 2,7 milijuna doza.

Stručnjaci smatraju kako bi u idealnim uvjetima bilo najbolje koristiti cjepivo AstraZenece za ljude od 55 ili 65 godina.

“Taj se savjet temelji na dva čimbenika. Prvi je da je u kliničkim ispitivanjima AZ uključila vrlo mali broj ljudi iznad 65 godina, pa nemamo pouzdane podatke o točnoj djelotvornosti. Drugi je razlog što učinkovitost cijepljenja slabi s dobi osobe. To znači da, ako je učinkovitost AZ cjepiva oko 70 posto kod mlade populacije, kod starijih je vjerojatno i niža. Upravo su zbog ta dva čimbenika mnoge zemlje u EU ograničile korištenje AZ cjepiva kod starijih osoba”, rekao je znanstvenik Ivan Đikić za Večernji list.

Imunolog Zlatko Trobonjača smatra kako ovo cjepivo treba koristiti i u populaciji starijih osoba s obzirom na to da ne postoji ni jedan starosni biološki ili imunološki razlog koji bi ograničio upotrebu u populaciji starijoj od 65, a dopustio u populaciji mlađoj od 65. “Korist od ovog cjepiva višestruko premašuje bilo kakve moguće nuspojave, kojih u osnovi i nema”.



Luka Čičin-Šain iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu ističe kak bi u idealnom slučaju bilo bolje da imamo milijune doza mRNK cjepiva, ali postoje ograničenja, pa su  proizvodni kapaciteti takvi kakvi jesu.

“S cjepivima temeljenima na tehnologiji na kojoj počiva AstraZenecino to ide mnogo brže, oni imaju veće proizvodne kapacitete pa i tog cjepiva ima i više. Moj savjet je cijepiti se AstraZenecom jer ne treba čekati bolje sutra i efikasnije cjepivo koje će možda doći do nekih od vaših čitatelja tek za godinu dana. Slično je i s drugim adenovirusnim cjepivima poput Johnson & Johnsonova ili ruskog Sputnika V, brže se proizvode, više ih ima. Ali, još nema informacija da neko od tih cjepiva ne štiti protiv teških oblika bolesti. S tim je cjepivima vrlo dobra šansa da neka starija osoba ipak ne završi na respiratoru”, poručio je.

Molekularni biolog Nenad Ban s ETH u Zürichu navodi kako je sve očitije da će se razvoj cjepiva morati podesiti s obzirom na pojavljivanje novih sojeva tako da bi se mogla ponuditi dodatna zaštita.

“Izgleda da je cjepivo AstraZenece nešto manje učinkovito za južnoafričku varijantu virusa u odnosu na druge do sada poznate varijante, no izgleda da ipak štiti od najtežih oblika bolesti”, naglašava imunolog Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci,

Dodaje kako ni kod ruskog cjepiva Sputnik V nije uvjerljivo pokazana učinkovitost u skupini pacijenata iznad 65 godina. Očekuje da će u konačnici oba ova cjepiva imati sličnu učinkovitost, odnosno da će zaštititi najveći dio cijepljenih od teških simptoma bolesti, uključujući i one starije od 65 godina.

“…Preporučio bih svima koji mogu da se cijepe bilo kojim od cjepiva koje je odobrila europska regulatorna agencija za lijekove EMA!”.

Komentari