Đikić: Treba se obnoviti povjerenje u Stožer da bi se situacija dovela u normalno stanje

Dragan Matic / CROPIX

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić sudjelovao je na prvom u nizu interdisciplinarnih znanstvenih skupova posvećenih koronavirusu, pod nazivom Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka.

Komentirajući trenutnu situaciju u Hrvatskoj, Ivan Đikić je rekao da su ove brojke posljedica ponašanja u proteklih mjesec dana.

“Virus je jako proširen u javnosti, po cijeloj Hrvatskoj, kad se vrati jesen i s pojavom drugih respiratornih bolesti, situacija nam može biti kompliciranija i za to se vrijeme moramo pripremiti”, rekao je Đikić, ponovivši da je najvažnije odgovorno ponašanje.

Istaknuo je i važnost cijepljenja protiv gripe. “Cijepljenjem protiv gripe smanjit ćemo pritisak na zdravstveni sustav i osigurati više vremena za rješavanje covida-19”, rekao je Đikić.



Komentirajući rad Stožera, Đikić je rekao da su na početku ljeta bile krive poruke da virus nije opasan. “Sada su se uozbiljili, testiraju više, prate javnost”, rekao je Đikić.

“Histerija je nepotrebna”

Kritizirao je i medije, koji objavljuju senzacionalističke naslove o virusu. “Mora u Hrvatskoj postojati struka, a to je Stožer koji će objavljivati prave informacije. Treba se obnoviti povjerenje u Stožer da bi se situacija dovela u normalno stanje”, rekao je Đikić.

“Nepotrebna je histerija, nepotrebno je plašenje ljudi”, dodao je.

Govoreći o skupu, Đikić je rekao da je Rijeka na temelju svojih znanstvenika postala jedan od centara u razumijevanju ove bolesti.

Vrlo je važno znanje da bismo ne samo stvorili cjepiva, nego i alternative, a to su novi lijekovi koji djeluju protiv virusa i protiv simptoma bolesti, rekao je Đikić.

Unutar ovog kongresa nalazi se i poruka javnosti, da je osim biomedicine i prirodnih znanosti važna i psihologija, društvene znanosti, jer samo na pravilan način ponašanja ova se bolest može kontrolirati i možemo imati normalno školovanje, normalno gospodarstvo i normalan život, rekao je Đikić.

Inače, Ciklus konferencija pod nazivom ”COVID-19 poruke: O pandemiji iz 5 perspektiva”, održava se u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, piše N1.

Komentari