Đikić: Lauc nije problem za javnost, on je Vladin antivakserski stručnjak i to je problem

Molekularni biolog s Sveučilišta Goethe, prof. dr. sc. Ivan Đikić naglasio je da ukoliko Vlada dopusti da takve neznanstvene poruke budu puštene preko službenih kanala Vlade, da ćemo imati problem.

“U Njemačkoj se to nije dogodilo, jer imamo snažnu Vladu i Robert Koch institut. U Hrvatskoj se dogodio paradoks, gdje osobe koje direktno s fake news stranica prenose netočne, neznanstvene informacije na službenim sastancima Znanstvenog savjeta Vlade. To predstavlja ogromni problem i u Hrvatskoj je dovelo do smanjenja povjerenja ne samo u cijepljenje nego i u odluke koje Vlada donosi. To je problem isključivo Vlade koja je to dopustila”, istaknuo je Đikić.

Kazao je da znanstvenici trebaju imati pravo na slobodno iznošenje svojeg mišljenja u vezi neke aktualne teme.

“Znanstvenici prije svega moraju imati slobodu iznošenja svojih mišljenja. Mogu se ili ne moraju slagati u znanstvenim forumima. Ono što je opasnost kada vrlo mali broj oportunih i medijski eksponiranih znanstvenika počinju kontrirati onome što je znanstvena istina i onda imamo problem”, rekao je.


Za člana Znanstvenog savjeta Gordana Lauca, Đikić kaže da je iznosio nekoliko netočnih informacija – da maske ne pomažu, da virus nestaje, da ga nema, da cijepljenje ne zaštićuje populaciju.

“Kolega Lauc nije problem za javnost, on je Vladin antivakserski stručnjak i to je problem, to je kao da Sladoljev sjedi u Znanstvenom savjetu i da ga premijer Plenković brani javno ili da ga kudi samo kada treba, ali ga i dalje održava u Znanstvenom savjetu. Prema tome, problem kolege Lauca, je problem Vlade i premijera koji to treba riješiti. Na ovaj način javnost će se pitati zašto Vlada kalkulira, zašto dopušta da se govore kontradiktorne informacije na istom Znanstvenom savjetu i da se prezentira u javnost potpuno nekritično. Shvaćam ljude koji su neškolovani i da se postavlja pitanje možemo li vjerovati Vladi kada se govori je li i cjepivo dobro”, kazao je Đikić.

 

Komentari