Đikić kaže da se ne smijemo opustiti: Trebamo biti oprezni, pažljivi, testirati na vrijeme i držati se bazičnih mjera

HRT

Znanstvenik Ivan Đikić govorio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, širenju delta soja koronavirusa procesu cijepljenja.

Đikić je za početak ponovio sve ono što znamo: “Trebamo i dalje pratiti pravila koja su se do sada pokzala uspješnima. Trebamo biti oprezni, pažljivi, testirati na vrijeme i držati se bazičnih mjera: držati se distance, kad smo u zatvorenom otvarati prozore i trebamo povećati postotak cijepljenih i tako zaštiti sebe i svoju sredinu.”

Malo o delta soju

Govorio je i o tom novom delta soju koronavirusa: “Čuli smo da je u Hrvatskoj oko 40 posto zaraženo delta, a oko 50 posto alfa varijantom. To nam govori da se ne možemo opustiti, ali ne trebamno ljude plašiti nego trebamo biti na oprezu.”

“Dodatni problem za Hrvatsku je doalzak turista, sezona je izrazito važna za Hrvatsku, građane i gospodarstvo. Ne smijemo pogriješiti kao što smo pogriješili prošle godine puštajući ljude bez kontrole, otvarajući granice, pogotovo sa susjedima.”Neoprezni mladi

Iako smatra da su stariji najugroženiji govorio je kako su dosta ugroženi i mladi, ali zbog neopreznosti: “Najugroženiji su uvijek stariji jer i ta varijanta stvara puno veće probleme kod njih. Kad se gleda epidemiološki, najciljanija skupina su osobe mlađe od 40 godina, neoprezni su, okupljaju se u grupama, pa evo i kod nogometa, u toj skupini se najviše širi delta varijanta.S restrikcijama sumnjam da ćemo ikad doći do 70 posto cijepljenih u Hrvatskoj.”

“Vjerujem da će veći dio cijepljenja biti fokusiran na djecu početkom škole, ako u tom trenutku budemo imali dodatnih podataka koji će otkloniti bilo koji rizik ili sumnju. Povezano je to s vrlo malim brojem miokarditisa kod mlađih osoba oko 20 godina tako da i ove mlađe osobe od 12 do 15 godina moraju se promatrati da ne bi bilo tog rizika jer to je opasan rizik.”

Kako ide proces preboljevanja koronavirusa?

“Prebolijevanje bolesti je kao jedan oblik prirodnog cijepljenja. Cijepljenjem dajemo instrukcije našem imunološkom sustavu da napravi protutijela za važan protein na virusu. Prirodno se dogodi protiv nekoliko antigena.”

“Trajanje imunosti je varijabilno, nekada traje samo tri mjeseca kod pojedinaca, nekada šest do devet mjeseci, a kod nekih traje godinama i doživotno. I to ne znamo i ne možemo a priori reći za svaku osobu koliko je dugo zaštićena.”

“Trebali bi napraviti doređene testove da znamo koliki nam je titar, a još važnije je da imamo neutralizacijsku mogućnost protutijela”, istaknuo je Đikić, dodajući da to otkriva je li potrebna treća doza ili ne da bi se povećala imunost.”

“Potrebna je opreznost i za one koji su preboljeli. Preporuka je da se cijepe barem još jednom dozom da bi napravili boosting, odnosno pojačanje imunološkog odgovora i taj boosting prvom dozom cjepiva, uz preboljelu bolest pokazao se kao izrazito uspješan”, rekao je Đikić.

Još nije gotovo

Zaključio je kako ne smijemo ponoviti pogrešku proglašenja pobjede nad pandemijom: “Imat ćemo više varijanti i važno je da se ne opuštamo, da budemo oprezni jer još uvijek nije proglašena pobjeda nad ovim virusom niti će biti tako skoro.”

“Onda, u 2022. godini, vjerujem s pravilnim mjerama koje će biti donesene kada budu potrebno, imat ćemo kontrolu nad virusom, iako će on vjerojatno ostati kod nas dok ne nestane prirodnim postupkom ili dok ga preko cjepiva ne uklonimo tzv. kolektivnim imunitetom”, piše N1.

 

Komentari