Dijete pronašlo ručnu bombu u šumi i odnijelo je kući

Dejan Rakita/PIXSELL

Međimurska policija javlja da je jučer 10. siječnja oko 11 sati u šumskom predjelu nedaleko od Paraga dijete pronašlo ručnu bombu, a koju je potom odnijelo u dvorište obiteljske kuće.

Izlaskom na mjesto događaja policijskog službenika protueksplozijske zaštite Policijske uprave međimurske utvrđeno je da se radi o inertnoj ručnoj bombi M75 (bez inicijalnog sklopa i eksplozivnog punjenja). Bomba je izuzeta te pohranjena u skladištu Policijske uprave međimurske do uništenja.

Na sreću u ovom slučaju radilo se o inertnoj bombi bez inicijalnog sklopa i eksplozivnog punjenja, ali svaki pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva predstavlja potencijalnu opasnost te stoga treba biti iznimno oprezan. Posebno upozoravamo da se takva sredstva ne diraju, niti ne donose u dvorišta ili domove. U slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva u prirodi, potrebno je dobro upamtiti lokaciju i označiti ju nekim iz daljine vidljivim predmetom te po mogućnosti utvrditi točnu lokaciju uz uporabu GPS sustava navigacije. Nakon toga potrebno je odmaknuti se na sigurnu udaljenost od pronađenog ubojitog sredstva i pronalazak odmah dojaviti policiji na broj 192. Na teren će izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite, koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti ili uskladištiti.

Policija upozorava građane da ubojita sredstva ne odlažu u smeće te da ih ne ostavljaju na otvorenom prostoru, u prirodi jer time ugrožavaju svoj i tuđe živote. Ujedno, upozoravamo građane da pronađene predmete koji nalikuju na minsko-eksplozivna sredstva sami ne uklanjaju, nego da o tome odmah obavijeste policiju.Komentari