DIGITALIZIRANA ZEMLJA Ovdje nitko ne traži pečat, a nije se digla nikakva ‘revolucija‘ ni kad je uvedena 5G mreža

S nevjerojatnih 99 posto javnih usluga koje se mogu obavljati putem interneta, Estonija je postala prva digitalna republika u svijetu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izbori u potpunosti digitalizirani

Estonija je započela digitalnu reformu još 1997. godine, u vrijeme kada je internet koristilo tek 1,7 posto populacije. Projekt estonske vlade pod nazivom Tigrov skok omogućio je da samo godinu dana nakon početka reforme 97 posto škola ima pristup internetu.

Tri godine kasnije Estonija je postala prva zemlja koja je donijela zakon kojim je pristup internetu proglašen osnovnim ljudskim pravom.

U toj se baltičkoj zemlji još od 2005. može glasati putem interneta i to tako da se registrirate digitalnom osobnom iskaznicom. U predizborno vrijem mogu se izjasniti koliko god puta žele, s time da im svaki novi glas poništava prethodni, a na tome im se, posebice u osvit predsjedničkih izbora, dive i Amerikanci.


Osim digitalnih izbora, prosječni porezni obveznik koji nema poslovni prihod u Estoniji za pet minuta može podnijeti svoju prijavu. Za usporedbu, u Americi taj postupak traje u prosjeku osam sati.

Stigla na Erasmus

Estonsko zdravstvo također je digitalizirano pa tako liječnici uz prethodni pristanak pacijenata mogu prikupljati i vizualizirati kartone pacijenata kad i gdje god im je to potrebno.

Zanimljivo je i da Estonci uživaju u besplatnom Wi-Fi-u i to u gotovo svim naseljenim područjima zemlje.

Život u prvoj digitalnoj državi svijeta iskusila je i Anna Kaić iz Pule koja je u Tallinn otišla kao studentica na razmjenu.

“Još dok sam bila u Hrvatskoj i pregovarala s poslodavcem, kao i gdje ću stanovati, tražili su mi digitalni potpis. Ovdje je normalno da ljudi imaju pametnu osobnu iskaznicu i da će se digitalno potpisati bilo koji dokument, što ja, naravno, nisam imala”, kazala je Anna za Slobodnu Dalmaciju te je dodala da je zbog boravka duljeg od tri mjeseca morala napraviti “pametnu” osobnu iskaznicu.

Pomoglo im je u pandemiji

Iako se osobna iskaznica podiže fizički, kupnjom čitača koji je dostupan na svakom kiosku, postaje osposobljena za digitalnu uporabu.

“Vi ovdje možete bez ikakvog problema naći novi posao i potpisati ugovor od kuće, napraviti poreznu prijavu, pokrenuti start-up, otvoriti račun u banci, s time da ga poslije morate verificirati u poslovnici, promijeniti boravište, sve što vam padne na pamet”, ispričala je Anna.

Dodala je i da je sustav e-Građanina koji se koristi u Hrvatskoj puno kompliciraniji od onoga što prakticiraju Estonci. Digitalizacija im se pokazala kao pametan potez, posebice u pandemiji koronavirusa.

“Kada je izbila epidemija koronavirusa, Estonci su, zahvaljujući digitalizaciji, još brže u odnosu na druge kompletno poslovanje uspjeli prebaciti na web”, kazala je Anna.

Komentari