DETALJI O OSUMNJIČENOM ZA UBOJSTVO Otprije poznat policiji zbog obiteljskog nasilja i droge

Facebook

Branko Rafajac (41) rođeni je Osječanin. Upućeni kažu da je iz obitelji u kojoj je “batina imala prednost pred mrkvom”.

Nažalost, nemoć njegovih, sad već umirovljenih roditelja, da ga izvedu na pravi put i da mu pomognu nakon što se od njih samoinicijativno distancirao, dovela je do tragedije izvan obiteljskog kruga. O Brankovu školovanju malo se zna, no njegovi prijatelji ističu kako je od rane mladosti bio pasionirani ljubitelj vode, morskih dubina i ribolova. Prije sedam-osam godina doselio se na Lošinj, gdje se intenzivno počeo baviti podvodnim ribolovom, piše Jutarnji.

Turisti koji su s njim bili u društvu nisu skrivali zadovoljstvo njegovim ronilačkim sposobnostima, no neki od njih su nam otkrili kako “u ronjenju na dah i lovu ribe ne igra fair play”. Rafajac se, pak, po Lošinju predstavljao kao novinar, a njegovi novinski uradci mogu se pročitati na nekoliko medijskih portala. No, najviše frapira ono što je Rafajac pisao po svom Facebook profilu. Do prije otprilike dva mjeseca bio je u braku s B. M. koji očito nije funkcionirao. A nakon što se u medijima pojavila informacija da je ona možda bila meta ubojstva, drhtavim je glasom novinarima rekla: “Nemam komentara, shvatite me. Ja s tim užasom nemam veze.”

Čovjek za izbjegavanje

Susjed iz Rafajčeve zgrade nakon zločina osvrnuo se na ubojičin ego.



“Vjerujte mi, njegov ego si nije mogao dopustiti to da ta divna žena s njim više ne želi imati nikakvog posla. On nju nije prestajao maltretirati ni psihički ni fizički, a njegov gnjev rasplamsao se nakon što je njihova psa uzela k sebi i spasila ga od Brankova ludila. Branko je bio čovjek za izbjegavanje. Noć prije ubojstva proveo je u kafiću i pio s prijateljem. Konzumacija droge mu, nažalost, nije bila nepoznanica. A nakon što se vratio sa psihijatrije, ispio nam je mozak time kako svi misle neopravdano da je on lud pa se obrušio na policiju, vatrogasce, liječnike, gradonačelnika”, kaže Brankov susjed.

Da je bio čest gost policijske postaje i psihijatrije, ali i da su mu na vrata kucali djelatnici CZSS-a, Rafajac nije skrivao na svom Facebook profilu. Pisao je, među ostalim, da je na Lošinj došao kako bi razotkrio mutne poslove i tajne koje su vezane za navodnu prostituciju. Javno je, pak, likovao i kad su se vatrogasci diljem zemlje borili s požarima, smatrajući ih šljamom.

Po njegovim postovima, sukob je imao i s tamošnjom socijalnom službom koja je intervenirala na prijavu, ali on ih nije pustio u kuću. Djelatnicu centra nazvao je “kokoškom koja lupeta budalaštine jer on nema djecu pa samim time ni obavezu prema Centru”.

Centar za socijalnu skrb iz Malog Lošinja potvrdio nam je postupanje.

“Ta je osoba evidentirana u ovom Centru za socijalnu skrb Cres-Lošinj od siječnja 2020. godine i u odnosu na njega ovaj je Centar za socijalnu skrb poduzeo sve radnje u skladu sa zakonskim ovlastima i kompetencijama, a isto smo zatražili i od drugih službi iz međuresornih ministarstava. Kako je istraga u tijeku, druge podatke ne možemo za sada javno iznositi”, rekla je Jutarnjem ravnateljica Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj Branka Sepčić.

Spektar prijava

U policijskoj evidenciji Rafajac je dosad prikupio šarolik spektar prijava, među kojima i za zloporabu droge, nasilje u obitelji nad bivšom partnericom te niz prekršaja iz Zakona protiv narušavanja javnog reda i mira.

Potkraj siječnja pojadao se kako ga je zaustavila policijska patrola i legitimirala te “tri sata maltretirala provjeravajući njegovo psihofizičko stanje”.

Optužio je policiju da su mu podmetnuli devet grama droge, ali i da su njegova psa držali zatvorenog u autu dok su njega obrađivali.

Najavio je 29. siječnja da 13. veljače ima zakazanu sudsku raspravu, da slijedi “tuk na utuk čiju je igru zakuhao načelnik s otoka”.

Je li na sudu pošlo po zlu pa se nakon sudskog debakla napio i na povratku kući u zoru odlučio iskaliti bijes nad nedužnim osobama, nije poznato, piše Jutarnji list.

Komentari