Denis Avdagić za Otvoreno pojašnjava što nas čeka nakon Brexita

N1

Prvog veljače Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju. Što takva promjena donosi građanima Europske unije i što to znači za države članice, s druge strane, što za Veliku Britaniju?! Za portal Otvoreno komentira hrvatski vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić:

“Promjena koja se u prvom redu tiče Hrvatske je da gospođa Romana Jerković ulazi u Europski parlament. Dok najvidljivija promjena na razini Europske unije je da Boris Johnson, premijer Velike Britanije više neće sjediti u Europskom Vijeću. Sve ostalo ostaje gotovo identično, s obzirom da se od 1. veljače budemo nalazili u prijelaznom razdoblju do kraja godine u kojem će sve funkcionirati kao i prije, što znači putovanja u Veliku Britaniju od strane državljana Europske unije odvijati će se bez značajnih promjena, pogotovo s obzirom na to da Britanija nije bila članica Schengena. Ono što se dodatno mijenja,a što će biti vidljivo, to je da će europske zastave koje su bile izvješene na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva biti uklonjenje, dok će također i zastava Velike Britanije biti uklonjena iz institucija Europske unije”, komentira je Avdagić.

Na pitanje koliko vremena ima Velika Britanija i Europska unija oko usuglašavanja o Sporazumu o slobodnoj trgovini, te hoće li Hrvatska s Velikom Britanijom idividualno pregovarati o specifičnim uvjetima Sporazuma? Avdagić odgovara:

“Do kraja ove godine bi trebali biti dovršeni pregovori oko Sporazuma o slobodnoj trgovini, iako postoji teorijska mogućnost da se vremenski okvir proširi, međutim kako je istaknuo Boris Johnson, on ne želi tražiti nikakve produžetke u tom smislu. Naravno, sad je pitanje koliko je realno postići trgovinski sporazum?! Da, jer realno ga je postići, a eventualno ono što može biti dramatično je pitanje ratifikacije. No ako se sporazum u nekoj vrsti postigne onda nekakve odgode zbog potrebe ratifikacije bi bile nešto posve drugo. Zbog toga mislim kako je realno da se dogovor postigne. Što se tiče Hrvatske i hoće li ona sama posebno pregovarati neke specifične uvjete Sporazuma, tu je stav poprilično jedinstven i jasan stav da ako nešto hoćete, tu nešto morate i dati, te se to odnosi na cijeli Europski blok koji će očekivati od Britanije da financijski pokrije ustupke unutar Sporazuma”, navodi Avdagić.



Dok na pitanje o promjenama vezanim za prava građana Velike Britanije u Europskoj uniji i obratno, Avdagić kaže:

“To će u ovom trenutku ići više na same članice Unije, a sudeći po najavama koje su u glavnom poznate, neće biti nikakvih promjena niti za državljane Europske unije u Velikoj Britaniji, niti obratno, možda će biti nekih administrativnih promjena, ali suštinki se stvari ne mijenjaju nakon Brexita”, zaključuje Denis Avdagić

Komentari