Denis Avdagić: Ograničenje putovanja u druge zemlje nije ‘atak’ na ljude već mjera zaštite njihova zdravlja

hrt

Denis Avdagić geopolitički analitičar i politički konzultant za portal Otvoreno prokomentirao je trenutačnu situaciju s utjecajem koronavirusa na hrvatsko, europsko i svjetsko gospodarstvo.

Na upit o tome misli li da je zatvaranjem granica među državama nestala sloboda protoka roba i ljudi te kako to da su gotovo sve zemlje zaštitile svoje granice, Avdagić je rekao kako nakon nekih početnih poteškoća, koliko je vidljivo, stvari se otvaraju barem za protok roba. Napomenuo je da je to važno za gospodarstvo.

“Tu je isto bilo određenih problema, no države su se organizirale i sada tranzit funkcionira. Što se tiče putovanja ljudi, nužno je ograničiti ta putovanja”, istaknuo je Avdaić dodavši kako on ne smatra da je to nekakav ‘atak’ na ljude nego upravo mjera zaštite njihova zdravlja.

“Treba zaštititi naše građane kao i građane Europe i općenito građane svijeta. U ovom trenutku, to je potrebno prihvatiti. Mislim da bi bilo mnogo kvalitetnije i bolje za sve nas da dajemo otvorenu i bezuvjetnu podršku onome što čine nadležni u tom pogledu”, naglasio je Avdagić.



U Europi je možda kulminacija koronavirusa

Prestanak putovanja i općenito odlazaka u ostale gradove i krajeve uzrokovat će mnogo neugodnosti ljudima koji su planirali putovati u ostale države.

“Nitko nije previše sretan kada mu se život poremeti, ali moramo znati da se ovakve situacije mogu dogoditi. Nažalost, mi smo generacije koje su to, na nesreću doživjele, ali se isto tako nadam da će ovo biti najgore što smo doživjeli”, naglasio je Avdagić.

Na upit o tome kako će se situacija s koronavirusom dalje odvijati, istaknuo je kako “igrom slučaja ima i zdravstveno obrazovanje pa stoga uvijek u glavi ima i najgore scenarije kada je riječ o zarazama, ali i one najbolje”.

No, Avdagić je ipak optimističan pa je izrazio osobno uvjerenje – iako nije epidemiolog – da je u tijeku, barem što se europske razine tiče, kulminacija koronavirusa te da bismo u travnju zapravo mogli vidjeti smirivanje cijele situacije.

“To je ono što se osobno nadam zbog sebe, svoje obitelji i svojih bližnjih, ali i svih drugih. Ako ćemo se svi pridržavati uputa nadležnih, što je, smatram, neizmjerno mnogo puta potrebno ponavljati da je jako važno, mislim da ćemo na kraju vidjeti takav scenarij”, zaključio je Avdagić.

Komentari