DEMOKRATI I LABURISTI PREDSTAVILI PROGRAM Mrsić: Nema pravde dok se bogate ne oporezuje više od radnika!

Demokrati i Hrvatski Laburisti, predstavili su program Odgovorno za Hrvatsku 2.0: 10 načela i 10 rješenja, u Zagrebu, u 10 i 10, i to na blagdan Tijelova, pritom ukazujući na licemjerstvo krojenja radnog zakonodavstva.

Rad nedjeljom i praznikom nije adekvatno plaćen. S druge strane ne može se zakonodavno rješenje rada nedjeljom prilagoditi svim gospodarskim sektorima, osim trgovinama što razorno utječe na krvnu sliku državnog proračuna. Rad nedjeljom u sekularnoj i demokratskoj državi ne bi smio biti tema Crkve niti udruga koje proizlaze iz njezinog krila jer Hrvatska time nema izgleda za sretniju budućnost, poručili su Demokrati i Hrvatski laburisti. Za rad nedjeljom i praznicima, kažu, uvest će najmanje 50 posto veću plaću i obvezatan dan odmora unutar 3 dana od odrađene nedjelje, uz rigorozne kontrole i kazne te obveznu javnu objavu svih prekršitelja. Ugovori na određeno su veliki generator iseljavanja naših mladih i obrazovanih. Smanjenje davanja za zapošljavanje na neodređeno i povećanje za ugovore na određeno odgovor je na taj problem. Modernizacijom radnog zakonodavstva osigurat će radne uvjete 21. stoljeća, a radnicama i radnicima pravednu plaću za pošten rad.

“Ako u Irskoj naši mladi građani od brutto plaće od 14.000 kn dobiju 10.000 kn netto, a kod nas samo 7.000 kn, jasno je zašto nam mladi iseljavaju. Zaštićen i pravedno plaćen radnik, snažna je zemlja”, poručio je predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac.

“Koalicija Demokrata i Hrvatskih laburista nametnut će novi način odgovornog političkog djelovanja kako ne bismo padali na osnovama ljudskosti i demokratičnosti.“, istaknuo je Bregovac. Pravednost, jednakost, sloboda, odgovornost, otvorenost, transparentnost, učinkovitost, inovativnost, solidarnost i poštenje temeljna su načela koja promiču djelima.



Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, jasno je poručio da svih 10 rješenja koje koalicija predstavlja nose i nepopularne rezove koje nijedna stranka ne želi provesti zbog interesnih grupa s kojima su povezani.

“Porez bogatima. Nema pravde dok se bogate ne oporezuje više od radnika! Porezi na ekstra imovinu koju plaćaju bogati građani. U zagrebačkim, riječkim, splitskim i dubrovačkim vilama ne žive radnici, već bogataši. Pravedno je da ekstra bogati plaćaju i veće poreze. Svi koji imaju više, trebaju plaćati više i tu krećem od sebe.“, poručio je Mrsić.

Druga vikendica i treći stan nisu potreba već luksuz kojeg si bogati mogu priuštiti i za to trebaju i platiti veći porez. Progresivno oporezivanje bogatih i bogatstva jedini je način da se umanje socijalne razlike između enormno bogatih i sve većeg dijela građana koji su danas gladni i siromašni ili su na samom pragu siromaštva. Ujedno je najavio ukidanje povlaštenih i braniteljskih mirovina te revidiranje Vatikanskih ugovora. Zabranit će sve naci-fašističke znakove jer promiču mračno doba ljudske povijesti.

“Mi odgovaramo na SOS poziv koje naše građanke i građani godinama šalju političkim elitama jer jedno obećaju, a drugo rade. Taj odgovor su 10 načela koji su veliki izazov u hrvatskom društvu i 10 rješenja, a s programom odgovaramo sa Sposobnošću, Odgovornosti i Solidarnosti.”, naglasio je Mrsić.

Sustav socijalnih potpora je devastiran

Sustav socijalnih potpora je devastiran, novci se troše iracionalno i po neobičnim kriterijima, a onda ga nema dovoljno za one kojima je potrebna pomoć zajednice. Bešćutnost SuperHIK Vlade Andreja Plenkovića dobila je svoj završni pečat kad su uzeli gotovo 500 milijuna kuna osobama s invaliditetom i dodijelili bez ikakve pameti i logike velikim svjetskim korporacijama, naftašima, nogometašima, pjevačima i Miroslavu Škori.

Takva neodgovornost i bešćutnost graniči sa zdravim razumom. Socijalne razlike u Hrvatskoj su nepodnošljive. Po jazu između bogatih i siromašnih više sličimo zemljama Južne Amerike nego EU.

“U našoj se zemlji svakodnevno krše ljudska prava grupacije koja čini više od 10% ukupne populacije, a to su djeca s poteškoćama i invaliditetom te općenito sve osobe s invaliditetom.”, poručio je Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Petek je ujedno naglasio da je koaliciji cilj pod hitno obnoviti potresom razrušene dijelove Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. U gospodarskom smislu u Hrvatskoj i Zagrebu nismo ni blizu okretanja ekonomije, od linearne prema cirkularnoj kako bi uštedjeli, otvorili nova radna mjesta, stvorili nove gospodarske vrijednosti i očuvali prirodu. Petek je poručio kako će napraviti temelje za razvoj cirkularne ekonomije koristeći stimulativne mjere, a posebnu pozornost posvetit će gospodarenju otpadom jer krajem godine prijeti plaćanje penala Europskoj uniji što će se preliti na džepove građanki i građana.

Bojana Hribljan, potpredsjednica Demokrata, spomenula je kako naša su djeca, roditelji i učitelji ovu školsku godinu ostali napušteni te je kazala kako bi se otvorena i odgovorna Hrvatska najbolje trebala zrcaliti upravo u obrazovnom sustavu, gdje bi građanski i zdravstveni odgoj i obrazovanje trebali imati važno mjesto. Izričito je naglasila kako Crkvi nije mjesto u školi niti u obrazovnom kurikulumu jer odgajamo djecu za budućnost. Uz to je komentirala kako je deideologizacija kulturnog i umjetničkog stvaralaštva važan preduvjet modernog demokratskog društva. Osvrnula se i na ženska prava koja su u današnjem političkom diskursu ozbiljno narušena te da su na razini srednjeg vijeka. Kazala je kako će priziv savjesti ukloniti iz bolnica i ginekoloških ordinacija.

Neselektivno blokiranje zdravstvenog sustava u zemlji na dva mjeseca zbog korona-krize ugrozilo je ukupno zdravlje naših građana. Takvo je zatvaranje cijelog zdravstvenog sustava značajno povećalo ionako opterećene liste čekanja i time stvorilo mogućnost za zloupotrebe neslućenih razmjera. Epidemiolozi ne mogu i ne smiju biti glavni i jedini stratezi zdravstvenog sustava zemlje. Njihova je odluka o pružanju selektivnih zdravstvenih usluga ugrozila ionako krhku jednakost prava na zdravstvenu zaštitu svih građana. A nacionalni Stožer civilne zaštite pokazao je pravo lice kad je struku žrtvovao u političke svrhe. Hrvatskom zdravstvu treba hitno izlječenje.

“Provest ćemo razdvajanje javnog od privatnog zdravstva. Reformirat ćemo primarnu zdravstvenu zaštitu i bolnički sustav.” – u svom je govoru poručila Spomenka Avberšek, članica Središnjeg odbora stranke Demokrati.

Damir Kajin, nezavisni kandidat na listi Demokrata i Laburista, kazao je da Hrvatska ne smije biti zemlja koja ima višak sudaca, ali manjak pravde.

“Pravosuđe je dalo svoj veliki prilog da danas imamo dvije Hrvatske: obične građane koji poštuju zakone i privilegiranu kastu sačinjenu od stranačkih ljudi najčešće naslonjenih na HDZ i njihove prijatelje, rođake, ‘zemljake’ za koje zakoni ne vrijede. Korupcija je tumor ove zemlje kojeg hrani neučinkovito pravosuđe.”, poručio je Kajin.

Komentari