NE DIKTATURI DA DEMOKRACIJI! Svi imaju pravo na svoje mišljenje, koliko god ono krivo bilo

Ruski predsjednik poznat je po svom autokratskom vladanju koje često izaziva divljenje kod ljudi koji očekuju brza rješenja. Napose u kriznim situacijama. U svijetu bez kontrole odluke izabranih pojedinaca, bez mogućnosti utjecaja građana na odluke koje se donose, i kažnjavanjem tih odluka na izborima i mogućnosti suprostavljanja upadamo u zamku diktature. A dobra diktatura ne postoji.

Više o diktaturama i demokraciji i onima koji diktaturu prizivaju na svojoj Facebook stranici pisao je izvanredni profesor Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov koji se osvrnuo na objavu poznatog košarkaša Dine Rađe koji je pozdravio način borbe protiv epidemije koronavirusa u režiji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

Evo što je Bandov napisao:



“DEMOKRACIJA DA – DIKTATURA NIKAD!

Danas jedan sportaš zaziva “diktatura a ne demokracija”. Svi imaju pravo na svoje mišljenje, koliko god ono krivo bilo. Problem je kad netko svoj stav temelji na percepciji, a ne dostatnom znanju. Posebno je to opasno kad je taj netko uzor drugim ljudima, napose mlađim generacijama, koje ga slave kao izvrsnog sportaša. Tada se odgovornost nipošto ne smije zagubiti.

U životu je percepcija jako bitna. Želimo se drugima svidjeti. Dosta često se pretvaramo da smo nešto, što zapravo nismo. Pretvaramo se kao da živimo život zvijezda, a zapravo se i one same pretvaraju da žive nekim luksuznim životom, da lete u biznis klasi, jedu po skupim restoranima. Sve je kao na pozornici. Gluma. Često dosta loša. No, dobro, u slobodnom društvu svatko ima pravo glumit pa i loše.

Tako funkcionira i politika. I sve je pod kontrolom dok to slobodno možemo komentirati, tome se nasmijati, prebaciti na drugi kanal TV na kojom nećemo opet morati gledati tog istog političara. Sve je dobro dok mu se možemo i javno suprostaviti ako želimo. Izaći na izbore, birat i biti biran.

No, to nije tako svugdje, napose u zemljama u kojima vladaju tzv. dobri diktatori. Oni javno grle djecu, oštro se bore za seljake i radnike, jako brinu za majke, daju stroge, ali dobrohotne savjete svojim sugrađanima. Uvijek s osmjehom na licu. No, iza kulisa nema slobode. Nemaš pravo na svoje mišljenje. Nemaš pravo na svoje identitete. Moraš se u potpunosti prilagoditi i šutjeti ili ćeš nestati.

U diktaturi DDR je svaki treći član zajednice bio Stasi doušnik, u svakoj obitelji bar po jedan. Brat protiv brata, kćer protiv majke, baka protiv svih u kući i susjedstvu. Nema diktature koja to ne očekuje od vas. U suprotnom ćete biti izolirani, strpani u divljinu ili samicu.

I nemojte to nikad zaboraviti kad zazivate diktaturu u našoj zemlji. Nemojte se zanositi da filmići u kojima tzv. dobri diktator javno grdi na sjednici nekog nije samo propaganda. Zašto? Zato što dobar diktator ne postoji. Dokazano kroz povijest x puta da su diktature krvavo more nepravde, boli i jada.

Koliko god demokracija nije savršena, ona je najbolje što smo do sada smislili. Čuvajmo naše slobode. Čuvajmo naša prava. Živimo život odgovornih građana, kojima ne treba veliki vođa reći što moraju mislit, raditi i protiv koga moraju biti.

Unatoč i usprkos svemu, ili baš zbog toga, sve dok slobodno ovo mogu napisati, život je lijep.”

DEMOKRACIJA DA – DIKTATURA NIKAD!Danas jedan sportaš zaziva "diktatura a ne demokracija". Svi imaju pravo na svoje…

Gepostet von Goran Bandov am Dienstag, 24. März 2020

Komentari