Delta soj uzrokuje sve više problema u Europi, neke zemlje pooštravaju mjere

Ilustracija

Delta varijanta koronavirusa uzrokuje sve više problema diljem Europe. Portugal, koji se među prvima otvorio strancima, sada pokušava obuzdati novi val zaraze jer ima više od dvije tisuće novozaraženih na dan.

Uveden je policijski sat noću u Lisabonu, koji ima najviše novih slučajeva, te u još 45 portugalskih općina u kojima je rizik od zaraze vrlo velik. Novooboljeli su uglavnom mladi koji se nisu cijepili.

Od 23 sata do 5 ujutro zabrana je kretanja, a policija je dobila nalog da striktno provodi nove restrikcijske mjere.

“Pozivamo građane da se sami upute kući. U suprotnom, imamo nalog da provedemo zabranu kretanja u noćnim satima”, rekao je policijski zapovjednik u Lisabonu Luis Brandao.


Lisabon je ponovno najveće žarište, no zaraza se širi i u poznatim turističkim odredištima. Ugostiteljima je zabranjen rad nakon 15:30. “Morat ću zatvoriti, a vikend je. Ovo je neprimjereno i loše, zapravo, sve je loše”, rekao je jedan od ugostitelja.

Vlasti ubrzavaju program cijepljenja kako bi suzbile širenje zaraze, a stanovnici Lisabona moraju pokazati negativni test na koronavirus ili dokaz o cijepljenju kako bi napustili to područje.

“Ovo nije baš ugodno, ali to su naredbe i moramo ih slijediti”, smatra građanin, prenosi HRT.

Od početka pandemije Portugal, koji je cijepio oko 31 posto stanovništva, zabilježio je više od 882.000 slučajeva zaraze koronavirusom uz 17.101 smrtni slučaj.

Vlasti tvrde da je za nedavni porast odgovorna delta-varijanta koronavirusa, na koju otpada više od pola novih slučajeva. Portugal trenutačno ima drugu najveću sedmodnevnu incidenciju po glavi stanovnika u Europskoj uniji.

Komentari