DEKTIVA SVE PRATI Za prodaju odjeće na Facebooku kazna od čak 70 tisuća kuna

Ženu iz Podravine koja je prodavala rabljenu odjeću na Facebookovu Marketplacu sud je kaznio s 2100 kuna, a mora vratiti i 70.000 koje je u dvije godine dobila pri prodaji.

Na upit novinara zašto netko ne smije prodavati putem oglasa na društvenim mrežama Državni inspektorat je dogovorio sljedeće.

“Fizička osoba može prodavati vlastitu robu pod uvjetom da to ne radi stalno. Inspektor u istrazi utvrđuje postoji li kontinuitet takve prodaje, koju količinu i vrstu robe te gdje ju i kako oglašava i je li to kontinuirano, na primjer ako više mjeseci oglašava istovrsnu robu na društvenim mrežama. U inspekcijskom nadzoru se na temelju svih okolnosti može utvrditi da to netko trajno radi, što tada predstavlja neregistriranu djelatnost trgovine putem interneta”, kažu u Državnom inspektoratu.

Dodali su da su obavljanje djelatnosti trgovine kao i uvjeti pod kojima se ona može obavljati propisani Zakonom o trgovini koji u 3. članku definira da je trgovina gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe u svrhu ostvarivanja dobiti.



Navedeni Zakon isto tako definira i tko se može smatrati trgovcem, odnosno odredbom 4. članka istog Zakona propisano je da je trgovac pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje ili prodaje robe u trgovini.

Zakon ne definira vrstu robe

Zakon ne definira vrstu robe, odnosno je li u pitanju nova ili rabljena roba, niti pojam razmjene robe kao gospodarske djelatnosti.

Odredbom u 10. članku Zakona o trgovini propisano je da je trgovina na malo izvan prodavaonica kada se prodaja obavlja na daljinu, prodaja putem interneta.

Inspektori će zabraniti prodaju ako ocjenom svih činjenica utvrde obavljanje djelatnosti bez registracije, odnosno u suprotnosti s odredbama Zakona o trgovini. Za taj prekršaj je propisana novčana kazna u rasponu od 4000 do 70.000 kuna za fizičku osobu, pišu 24 sata.

Komentari