Dekanica Filozofskog fakulteta: Postoji mogućnost da predložimo svog v.d.-a, ali imam osjećaj da će nam rektor oktrorirati povjerenika

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Situaciju na Filozofskom fakultetu u emisiji N1 televizije komentirala je dekanica Vesna Vlahović Štetić. Jučer je Senat, na prijedlog rektora Borasa, odbio program predloženog i izabranog kandidata za dekana Fakulteta, prof. Nevena Jovanovića.

Vlahović Štetić je podsjetila da je između fakulteta i rektora zaiskrilo 2016. kada se cijeli fakultet bunio protiv dekana Previšića, kojem je bilo vrijeme da ide u mirovinu, a otkrila je i da je na posljednjoj sjednici Boras predložio Previšića za profesora emeritusa.

“Sada je program kandidata Jovanovića odbijen, mi ne želimo vršitelja dužnosti dekana jer smo velikom većinom prihvatili prof. Jovanovića. Postoji mogućnost da predložimo svog vd-a, ali imam osjećaj da će rektor biti nesklon našem prijedlogu i oktrorirati nam povjerenika, a da će Senat na prijedlog rektora izabrati novog vd-a“, kaže Vlahović Štetić.

Očekuje upravni nadzor Ministarstva no podsjeća da ni u prijašnjim sporovima, sveučilište nikad nije dostavljalo dokumentaciju, pa je spor došao i do Ustavnog suda.



“Što se tiče moje komunikacije s rektorom Borasom, ona je jako loša. On ne odgovara na mailove, nakon potresa nije niti nazvao, da pita za oštećenja…Mislim da je to borba protiv nečega što Filozofski zastupa, a to su tolerancija i akademske vrijednosti“, zaključila je dekanica.

Kaže i da se sada aktualizira pitanje treba li se Filozofski izdvojiti od sveučilišta i da su mišljenja podijeljena.

“Jedni smatraju da ako Sveučilište ne treba fakultet, ne trebamo ni mi njega. Drugi pak podsjećaju da smo mi osnivači Sveučilišta u Zagrebu i da ako netko treba otići, to je rektor Boras“, kaže Vlahović Štetić.

Vezano uz maturu rekla je da očekuje da će se izborni predmeti ove godine zanemariti, a polagati samo obavezni. Što se tiče dodatnih prijemnih na Filozofskom, već je odlučeno da Engleskog jezika neće biti, a čeka se još odluka za Psihologiju, piše N1.

 

Komentari