Dekan fakulteta političkih znanosti o izborima u SAD-u: Izbor je loš, jedan kandidat je na rubu demencije

Za 40 dana građani SAD-a će odlučiti žele li da Donald Trump stoluje u Bijeloj kući još četiri godine. Ankete prednost daju Joeu Bidenu, ali obzirom na prošle izbore, ankete nitko ne shvaća ozbiljno. 

Trump ovaj put straši birače da s demokratima stižu anarhisti i pljačkaši, da Biden želi ukinuti policiju i zabraniti Boga. Biden pak nudi sebe kao izlaz iz četiri godine najcrnjeg mraka.

“Nećete biti sigurni u Americi Joea Bidena. Zaustavite Joea Bidena i njegove izgrednike” – takav se dojam stječe iz posljednjih predizbornih spotova aktualnog predsjednika, u kojima kombinira kadrove Bidena i suradnika s neredima na američkim ulicama. Ključne su poruke – glas za Bidena je glas za anarhiju, radikalnu ljevicu, njegova pobjeda je pobjeda Kine, Biden će svima oduzeti oružje, ukinuti policiju, pa i Boga. I doslovno, prikazuje ga se kao sotonu.

 Bidenovi spotovi pak govore kako je Trump poticao nasilje, inspirirao rasiste i kriminalno odgovorio na koronavirus. Pobjeda demokratskog kandidata prikazuje se kao jedini izlaz iz mraka. “Ovo je naša prilika da ostavimo četiri godine mraka iza nas, da okončamo bijes, uvrede, podjele i nasilje. I da krenemo iznova u Americi”.



“Izbor im je prilično loš”

Negativne kampanje u Americi možda jesu uobičajene, u okolnostima 2020. ova je dovedena do ekstrema.

“Ali izbor im je, moram iskreno reći, prilično loš, jer imamo dva jako stara čovjeka, od kojih je jedan na rubu demencije, Joe Biden izgleda jako loše, a Donald Trump jest nešto svježiji, ali je isto vrlo star čovjek. Prema tome, jedna velika nacija se nalazi pred izborom koji je dramatično, povijesno važan, i ima dva kandidata koji stvarno nisu blistavi. Tako da, nije piknik”, rekao je Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Piknik će biti još manje ako se sam rezultat izbora dovede u pitanje, što Donald Trump sada otvoreno najavljuje.

Za razliku od Bidena, Trump gotovo svaki dan održava skupove s tisućama ljudi koje ne nose maske, a Bidena ismijava zbog nošenja maske. “Za koga vraga je sve novce potrošio na plastičnu kirurgiju ako će to prekriti maskom?”, komentirao je Trump Bidena.

Trump je i 2016. govorio kako neće priznati izbore i da je cijeli sustav korumpiran, podsjeća dekan Fakulteta političkih znanosti. Da to i sada ponavlja ne bi trebalo nikoga iznenaditi.

“Ono čega se boje američki analitičari, političari, dio američke javnosti jest to da Amerika nema sustava koji jasno razrješava tu situaciju, ako dođe do toga da on izgubi izbore i ne prizna ih. Ustav to rješenje nije predvidio”, rekao je dekan i dodao:  “Doći će do krize i ne znamo kako će se rješavati ta kriza, jer prijelazni period je 79 dana, i u tih 79 dana se svašta može dogoditi”.

Svašta se može dogoditi i u 39 dana koliko je ostalo do izbora. Već u utorak je prva debata Trumpa i Bidena, najavljena na CNN-u kao boksački meč, pišu Vijesti.hr

Komentari