Dejan Kovač: Umjesto da liberaliziramo što veći tržišta, u zadnjih 10 godina utjecaj države u velikom broju sektora se samo povećao

Ranko Suvar / CROPIX

Hrvatski ekonomist i bivši kandidat na predsjedničkim izborima, Dejan Kovač danas je putem svog facebook profila objavio status u kojem kritizira preveliku ulogu države u hrvatskom tržištu.

Krivi smjer

Kovač je svoj status započeo kritikom promjene u hrvatskom gospodarstvu u proteklih 10 godina: ” Mi umjesto da liberaliziramo što veći tržišta, u zadnjih 10 godina utjecaj države u velikom broju sektora se samo povećao.”

“I to ne države koja je Ustavna i gleda interes svih građana RH, već politike koja je lobističko-interesna. Posebno je zanimljivo da u tom periodu dominatno bile desne vlade, koje su se ekonomski ponašale izuzetno lijevo… ”

Hrvatska u Europi

Nastavio je sa statistikom europskih država: “U 2019. udio zaposlenih u vladinom sektoru varirao je među državama članicama, a najveći udio zabilježen je u Švedskoj (29% ukupne zaposlenosti), Danskoj (28%), Finskoj (24%) Hrvatskoj i Estoniji (obje 23%), a najniža u Njemačkoj (11%), Nizozemskoj i Luksemburgu (obje 12%).



Najveći pad između 2000. i 2019. zabilježen je na Malti , Slovačkoj, Italiji i Cipru, a najveći porast u Rumunjskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Državno zapošljavanje uključuje državne službenike i druge državne službenike (na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini), kao i oružane snage.

Treba imati na umu da se ograničenja vladinog sektora razlikuju među državama članicama, jer su, na primjer, poslovi u obrazovanju ili zdravstvu dio državnih poslova u nekim zemljama, dok u drugima nisu.

Alarm

Kaže i da, ukoliko se stanje ne popravi, Hrvatsku uskoro stići i još gore brojke: ” Bitna napomena u ovoj analizi je da je zadnja godina 2019. tj. prije recesije, a Hrvatska zbog pravnog okvira i manjka političke volje ne dira svoje glasače u recesiji, tako da jednom kad mjere i poticaji nestanu, a ekonomski rast bude nedovoljan, ovaj broj će samo rasti.
Mislim da će zbog nas u političkoj i ekonomskoj teoriji zbog nas vrlo brzo izmisliti termin obrnuta tranzicija.

Komentari