Dejan Kovač: Što je sa hrvatskim ‘talibanima’ koji već 30 godinama uništavaju Hrvatsku kroz koruptivne procese i punjenje vlastitih džepova?

Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski ekonomist i bivši kandidat na predsjedničkim izborima, Dejan Kovač danas je putem svog facebook profila objavio status u kojem je izrazio svoje mišljenje oko stanja u Afganistanu, ali i u Hrvatskoj.

Demokraciju ne možeš uvesti silom

Kovač je svoj status započeo dotaknuvši se svega, pa i nogometa: “Nacije se mogu samo graditi iznutra, ne mogu izvana… Po riječima NBa, svi oni koji su do jučer govorili Daliću kako da sastavi momčad, danas su u funkciji vojnih analitičara na Bliskom istoku.”

Rekao je da se u Afganistanu demokracija ne može uvesti tek tako: “Kompleksnost geopolitike ne stane u nekoliko svezaka knjiga, tako da sigurno neće stati u ovaj post. Prije svega da napomenem, veliki sam pacifist, ali sam isto tako i realist.”

“Izgradnju demokracije možeš raditi u zemljama gdje liberalna demokracija postoji, ali ne možeš to graditi u nekakvom obliku vojnih hunta. Afganistan, nažalost nikada istinski nije bio ni blizu liberalne demokracije zbog djelovanja različitih ekstremističkih grupa tj. falila im je domaća autohtona borba za slobodu, a ne vojne intervencije stranih entiteta. Slažem se s Bidenom u gotovo svemu.”



Znam kako im je

Kovač je zatim ovu situaciju usporedio s Domovinskim ratom: “Mi smo sami prošli jedan rat, sami se izborili za slobodu i tada smo isto imali značajnu podršku međunarodne zajednice.”

“Svejedno, 30 godina kasnije vidimo koliko je težak proces ”nation-building” tj. izgradnje nacije.” I dalje ”ratni narativ” je prisutan u mentalnom sklopu većine tj. bavimo se sa ”neutralizacijom” drugačijeg, a ne sa kreacijom i u uvažavanjem različitosti (fizičkih i idejnih) unutar slobodnog društva.”

Imamo mi svoje talibane

Kovač se za kraj ponovno osvrnuo na Hrvatsku, ali ne na rat već na ljude koji, po njegovim riječima, uništavaju ovu zemlju: “No, ako pustimo Afganistan jer a. 80% nas ni ne zna gdje je na karti i b. ove vijesti će biti aktualne po medijima još neko vrijeme (sjetimo se Sirije), možda bitnije pitanje za dnevno-političke analitičare na FBu – tko će se baviti sa izgradnjom demokracije u RH?”

“Što je sa hrvatskim ”talibanima” koji već 30 godinama uništavaju Hrvatsku kroz koruptivne procese i punjenje vlastitih džepova?Bilo je pokušaja za promjene, ali svatko tko pokuša promijeniti status quo u Hrvatskoj biva utišan… Pitajte se onda kakav je ovo oblik ”demokratske hunte“?

“Dobili smo sve, ali izgubili smo volju za borbu uspostave moderne demokracije, van političke kontrole pojedinih interesnih grupa. Znam da je nekad lakše gledati u susjedovo dvorište, ali kad-tad moramo početi čistiti smeće u vlastitom.”

Komentari