Dejan Kovač: Sloboda svakog čovjeka je dar sa nebesa, ali mi smo je u našem djelovanju zamijenili sa podobnošću.

Goran Mehkek / CROPIX

Dejan Kovač je objavio na Facebook profilu pitanje koje mu je postavio jedan pratitelj, koji ga pita jel stvarno uvjeren kako može nešto promjeniti svojim angažmanom, Kovač mu je odgovorio citatom Don Quijota.

“Dobio sam jedno dobronamjerno pitanje od svojeg pratitelja: “Evo Dejane, pratim tvoja izlaganja vec duze vrijeme. Recimo da sam stekao utisak da koliko toliko govoris iskreno i iz uvjerenja. Ali zar ti stvarno mislis, da mozes nesto promjeniti. Nakon svih ovih dogadjanja u svijetu ali i u Hrvatskoj ovih zadnjih nekoliko mjeseci, vjerujem da spas nemozemo traziti od vladajucih. Promjena se mora dogoditi u svima nama. I promjena mora ici od korijena prema gore!
Ali vecina je jos jako daleko od tog saznanja, dragi ‘Don Quijote’!

Ali upravo u Don Quijote leži odgovor:
‘When life itself seems lunatic, who knows where madness lies? Perhaps to be too practical is madness. To surrender dreams — this may be madness. Too much sanity may be madness — and maddest of all: to see life as it is, and not as it should be!’
Miguel de Cervantes Saavedra, Don Quixote

Slažem se sa riječima mojeg pratitelja, da je uvriježena stvarnost u Hrvatskoj da se kamen odgovornosti uvijek baci na nekog drugog. Svatko od nas treba krenuti prvo od sebe.
Sloboda svakog čovjeka je dar sa nebesa, ali mi smo je u našem djelovanju zamijenili sa podobnošću. Svaki put kad smo trebali birati između teškog puta slobode i privlačnog puta podobnosti, izabrali smo ovaj zadnji. U slobodi izbora izgubili smo slobodu.



Slažem se da sam i cijeli moj život bio Don Quijote. Svaki put kad nisam htio predati svoj snove. Kada su mi rekli nećeš uspjeti, a uspio sam. Kada sam slijedio ideale koji govore kakav bi život trebao biti, a ne kakav je. Svaki put sam srušio jednu vjetrenjaču iluzije. Ja, jedan prosječan dečko iz skromne obitelji iz Županje. Ako sam uspio ja, onda zasigurno možete i vi, jer čemu živjeti ovakav život, ako nećemo sanjati i stremiti nečemu boljem?

Slažem se da još uvijek jesam Don Quijote….
Svijet bi možda upravo bio puno bolje mjesto, kada bi imali malo više Don Quijota, malo više viteštva i sanjara…,” piše Kovač.

Dobio sam jedno dobronamjerno pitanje od svojeg pratitelja: "Evo Dejane, pratim tvoja izlaganja vec duze vrijeme….

Gepostet von Dejan Kovač am Samstag, 16. Mai 2020

Komentari