Dejan Kovač: Slijedi li Hrvatskoj sudbina Meksika zbog nedostatka borbe protiv korupcije

Goran Mehkek / CROPIX

Dejan Kovač na svom Facebook profilu upozorio je rezultate njegovog istraživanja, a koji pokazuju kako iz godine u godinu Hrvatska pada sve niže na ljestvici korupcije i kako je samo pitanje vremena kada ćemo se naći u situaciji u kojoj se Meksiko trenutno nalazi.

“Zadnjih 5 godina kroz moja istraživanja i 6 mj. kampanje naglašavao sam kao i drugi kandidati potrebu ozbiljnije borbe protiv korupcije. Od početka kampanje sam naglašavao izvješće SOAe o korupciji u sudstvu, koje je tek postalo aktualno ”slučajno” na debati. Već i ptice na grani znaju da nam je korupcija glavni problem u društvu. Po broj sudaca smo prvi u EU, a po razini korupcije smo gori od Ruande i Nambije.” naveo je Kovač.

Korupcija ima svoje zakonitosti i dvoju dinamiku koja se može precrtati sa države na državu, a koja se može prepoznati po fazama, prva faza je jačanje organiziranog kriminala kroz koji se na različite načine izvlači novac iz državnog proračuna. Drugu fazu čini slabljenje neovisnosti institucija koje se bore protiv korupcije i širenje aktivnosti organiziranog kriminala, te treća faza je faza bez povratka kada su institucije toliko oslabljenje da više nemaju nikakav utjecaj na borbu protiv korupcije, dok organizirani kriminal bez kontrole se širi.

“Postavlja se pitanje – zašto institucije u Hrvatskoj ne rade svoj posao? Zbog neimanja materijala ili zbog političkih procesa koji blokiraju nezavisno funkcioniranje policije i sudstva? Po Corruption Perception Indeks statistici ne može se reći da nemamo materijala. CPI je statistika korupcije javnog i državnog sektora.”, kaže Kovač.



Cijelu objavu pročitajte u nastavku.

Slijedi li Hrvatskoj sudbina Meksika zbog nedostatka borbe protiv korupcije? (1.dio)U Meksiku u periodu od 7 godina…

Gepostet von Dejan Kovač am Montag, 13. Januar 2020

 

Komentari