Dejan Kovač: Primanje izbjeglica je pitanje humanosti i civilizacijski doseg

N1

Hrvatski ekonomist i bivši kandidat na predsjedničkim izborima Dejan Kovač danas je putem svog facebook profila objavio status u kojem je kritizirao, u javnosti vladajući, a izrazito negativni stav prema izbjeglicama.

Mi smo isto bili izbjeglice

Kovač je status započeo statistikom: “Od 2010. Hrvatska je u 2020. ostvarila rekordni broj izbjeglica (966) što čini 0.02 % od naše ukupne populacije, tako da ne razumijem uopće “nabrijani” anti-migrantski narativ pojedinih osoba u javnom životu.

Stavio sam vam i povećalo s desne strane, jer se vizualizacija inače ne bi vidjela… ?
Zaboravljamo da su ratovi u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu proizveli oko 2,4 milijuna izbjeglica i dodatnih 2 milijuna interno raseljenih osoba (Watkins, 2003).

Sam sam proveo pola godine s bakom i didom, odvojen od roditelja i živeći u Zagrebu. Nije baš lijepo iskustvo za dijete. Većina ovih iskustava je upravo i motivirala veliki broj mojih istraživanja koja pokazuju kakav efekt ratovi imaju na opću populaciju i djecu.”



Rast populističke desnice

Kovač je, zatim, nastavio o trendu rasta desničarskih te antiimigrantskih stavova koji je prisutan diljem Europe: “Jedno od tih istraživanja, je utjecaj migrantske krize na rast ultra populističke desnice širom Europe: Ono što je zanimljivo, da u zemljama poput Hrvatske, gdje je broj bio mjeren u stotinama ne tisućama, svejedno iskorišten za političke propagnde.

Desni populisti su koristili anti-migrantski sentiment i ‘strah od nepoznatog’ ne bi li to pretvorili u političke glasove. Nikad mi nije bilo jasno pretvaranje tuđe nesreće u vlastitu dobrobit.

Ne plaše se valjda svi ovi plećati i snažni mladići da će 0.02% osoba narušiti naš suverenitet? Dosta njih je 90ih bio član Minhenske bojne. Primiti ili ne primiti izbjeglice nije pitanje naše participacije u Afganistanu unutar NATOa i nekakvih obveza, već je pitanje civilizacijskog dosega i naše humanosti. Kako bi se mi osjećali da je našim 2.4 milijuna građana s ovih prostora Europa i svijet 90ih zatvorila vrata 90ih?”

Komentari