Dejan Kovač: Kada je ijedan političar snosio posljedice za političku neodgovornost?

N1

Dejan Kovač komentirao je stanje u hrvatskoj ekonomiji koja se našla pod udarom epidemije koronavirusa.

“Ako stojimo na tračnicama i pokrivamo oči rukama, to neće zaustaviti vlak. Vlaku se možemo ukloniti jedino skokom s tračnica.

Ovo je graf pretraživanja riječi “recesija” u posljednjih 15 godina. Može se vidjeti da je bilo informacijskih upozoravanja o nadolazećoj krizi i 2008., jednostavno su bili zanemareni, diskreditirani i/ili stavljeni u stranu. Iako se slažem sa dosta ekonomskih analiza u javnom prostoru, ne umanjujem njihovu vrijednost, no ono što naši vrli “ekonomski analitičari” ne mogu shvatiti, da analiza sadašnjosti nacionalnog gospodarstva neće dati odgovor za budućnost, već poznavanje globalnih procesa i prepoznavanje ključnih koji utječu na našu ekonomiju.

Dejan Kovač / Facebook

Upravo zato određeni ljudi dobiju Nobela za ekonomiju i rade na top sveučilištima…



Kako za krizu 2008. tako je i za ovu bilo ranih signala.

Posljednjih nekoliko godina naglašavao sam koje reforme je bilo potrebno napraviti, koje smo mogli odraditi dok smo imali ekonomski rast.

Danas su redovne mjere nevažeće i mogu izazvati samo veću štetu trenutnom neizvjesnom ekonomskom okruženju.

Bojim se da Vlada u cilju održavanja vlastitog političkog kontinuiteta ne želi priznati da ne vladaju situacijom, a igraju se s mogućnosti još jednog potpunog raspadanja hrvatskog gospodarstva.

Vlada trenutno opet traži stečajne upravitelje, a ne osobe koje će umanjiti šok krize, jer kritičko promišljanje bi značilo i slobodu u razmišljanju, što vladajući a ni SDP-ovi oporbeni čelnici nikako ne žele. Skrivanje iza odlučivanja kolektiva u cilju izbjegavanja političke odgovornosti je modus operandi u hrvatskoj politici posljednjih 30 godina.
Pitajte se – kada je ikada i jedan političar snosio posljedice za političku neodgovornost?

Na kraju, bez obzira na pokušaje gušenja drugačijeg mišljenja i ovaj pothvat kao i svi, će ostati zapisani u hrvatskoj povijesti.”

Ako stojimo na tračnicama i pokrivamo oči rukama, to neće zaustaviti vlak. Vlaku se možemo ukloniti jedino skokom s…

Gepostet von Dejan Kovač am Freitag, 27. März 2020

Komentari