Dejan Kovač: Hrvatska udruga banaka je davnih dana trebala uspostaviti korektne odnose s neovisnom udrugom građana

Zeljko Puhovski / CROPIX

Život s dugovima za mnoge hrvatske državljane nije ništa neobično. Ipak, to bi trebalo predstavljati problem, a o tome je danas govorio i naš ekonomist Dejan Kovač.

Prekoračenje je mjesto gdje banke postaju lihvari

Evo što je Kovač napisao u svom statusu: “(Izvor: N1) Mnogi u Hrvatskoj žive u crvenom, tj. u minusu na tekućem računu, no od crvenog postoji još crvenije, a to je takozvano prešutno prekoračenje.”

“Ako je dozvoljeni minus limb za korisnika, onda je prešutno prekoračenje pakao. To je mjesto na kojem banke postaju lihvari i mjesto u koje zakoni ne zalaze. Shodno tome, Hrvatska je na prvom mjestu u Europskoj uniji po nemogućnosti plaćanja neočekivanih financijskih troškova, a rekao bih da ‘prešutna prekoračenja’ i kuverte na kućnu adresu su upravo to. U 2019. 51.7% Hrvata nema novaca za podmiriti ovakve troškove, a rekao bih nakon burne 2020. i 2021 da je postotak opet skočio.”

“Reći će neki, pa sami su si krivi. Da, za dio potrošnje koji je očekivan. ‘Neočekivani financijski trošak’ nije biranje između Gucci i Versace torbice, već neočekivani trošak zdravstvene skrbi sebe ili bližnjih, potresi, kvarovi automobila, poplave, nesreće i sl. Nažalost, ali svi smo iskusili nešto slično barem jednom u životu.”



“Uvijek se pitam – čija je zadaća branit interese hrvatskih građana u ovakvim situacijama?
HNB? Vlada? Predsjednik? Trebali bi, ali ne mogu jer su sami ispolitizirani i umreženi. Politika u zadnjih 30 godina nije se baš predstavila u najboljem svjetlu kao “predstavnik naroda”. Ako si nećete sami pomoći, neće vam nitko…”

Umjesto rješenja, guranje stvari pod tepih

“Stvari se trebaju rješiti na izvoru, ovo nije politički, niti regulatorni problem ako obje strane (banke i građani) stvarno žele rješenje. Ovo je čisti customer relationship management, ali trenutno bez customer feedback loop.”

“Hrvatska udruga banaka je davnih dana trebala uspostaviti korektne odnose sa neovisnom udrugom ili udrugama građana, napominjem NEOVISNOM, koje bi zastupale interese građana.”

“No, kod nas sve završava odmah sa tužbom, bez pokušaja mirenja.
Interes građana je veća potrošnja, kao što je i bankama, a bome je i državi zbog punjenja proračuna. Svi sretni, svi zadovoljni.”

Komentari