Davor Nađi: Zaustavljanje javne nabave u Zagrebu je loša odluka

Davor Nađi, saborski zastupnik Fokusa i kandidat za zagrebačkog gradponačelnika komentirao je na svojoj Facebook stranici odluku Tomaševića o zaustavljanju svih javnih nabava u Zagrebu. Nađi kaže da je to loše za Zagreb te da ima drugih načina da bi se postigla transparentnost.

“Krenule loše odluke u Zagrebu…

Zašto je zaustavljanje svih javnih nabava (osim financiranih EU fondovima) jako loše za Zagreb?

1. Gradonačelnik postaje usko grlo. Ako osobno mora odobriti svaku javnu nabavu na proračunu mjerenom u milijardama kuna, to je jednostavno nemoguće uz sve druge poslove koje obavlja.



2. Minus na računu se ne rješava zaustavljanjem investicija. A ovdje izgledao kao da je to plan jer se nabave zaostavlja “zbog mjera štednje”. Plan je dakle zaustaviti sve nabave dok se račun ne napuni dovoljno da se može reći da je dug riješen. Mislim da će se vrlo brzo vidjeti da u gradu veličine Zagreba to baš i ne može dugo funkcionirati.

3. Taj je model preslika ponašanja dosadašnjih nacionalnih vlada. Plaće, naknade, subvencije i udruge se ne diraju, EU projekti se ne diraju, a režu se nacionalne investicije. Pojednostavljeno, više ide u potrošnju, a manje u investicije. Više u preraspodjelu, a manje u stvaranje nove vrijednosti. Vidimo gdje nas je to dovelo kao zemlju. Zašto misliti da će u Zagrebu biti drugačije?

Ostaje naravno mogućnost da razlozi navedeni za zaustavljanje javnih nabava nisu oni koji su navedeni nego da nova vlast zapravo ne zna što radi, pa su iz straha od pogreške zaustavili sve.

Postoje puno bolji načini za podizanje transparentnosti nabava bez zaustavljanja istih”, napisao je Nađi”, naveo je Nađi u objavi.

‘Ne dovodimo u pitanje funkcioniranje službi’

Tomašević je prije par dana izdao uputu o obustavi postupaka javne nabave.

“U vezi s dopisom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića od 7. lipnja 2021., kojim se daje uputa o obustavi postupaka javne i jednostavne nabave gradskih upravnih tijela ističemo kako je uputa dana u cilju racionalizacije trošenja sredstava proračuna Grada Zagreba i odnosi se isključivo na gradska upravna tijela, dakle ne na Zagrebački holding d.o.o. i ovisna trgovačka društva, kao niti na ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb.

Time se ne dovodi u pitanje funkcioniranje komunalnih službi te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i svih drugih ustanova.

Od obustave su također izuzeti i postupci gradskih upravnih tijela koji su financirani ili sufinancirani sredstvima Europske unije, te koji su opravdani. Svi postupci javne nabave dovršit će se u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi”, objasnili su iz Službe za informiranje Grada Zagreba, prenosi N1.

Tomašević objasnio naglu obustavu javne nabave: Ne odnosi se na Zagrebački holding, ustanove, gradska poduzeća…

Komentari