Davor Nađi: Nakon premijerovih prijetnji, HDZ ide dalje i sad veledrogerijama prijeti da će ih izbaciti iz posla

Fokus

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi reagirao je u ponedjeljak na stavove iznesene na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo o dugovima u hrvatskom zdravstvu ustvrdivši da “nakon premijerovih prijetnji, HDZ ide dalje i sad veledrogerijama prijeti da će ih izbaciti iz posla”.

Naime, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je, među ostalim, kako se razmatraju i alternativne mogućnosti nabave lijekova te u tom smislu osnivanja državne veledrogerije kao i izravne nabave lijekova iz Europske unije.

“Ovakvi stavovi su znak da vladajući gube kontrolu nad dugovima u zdravstvu. Ako je veledrogerija državna, to ne znači da je lijek besplatan. Koji odgovor će HDZ imati na situaciju kad proizvođači ne budu htjeli čekati godinama na svoj novac za lijekove?, upitao je u priopćenju Nađi.

Ustvrdio je da će “onda vjerojatno iznijeti plan osnivanja državne tvornice koja će proizvoditi najbolje i najjeftinije lijekove na svijetu, a o našem zdravlju brinut će lojalni uhljebi“. Dodao je da se hrvatski problemi ne mogu rješavati idejama iz prošlog stoljeća koje dijele HDZ i Radnička fronta.



HZZO-om upravlja osoba koja je ujedno i predsjednik gradske organizacije HDZ-a

Upozorio je kako je HZZO izvanproračunski fond koji ima proračun gotovo 28 milijardi kuna, a s njima, ustvrdio je, raspolaže gotovo bez ikakve kontrole.

“Nacionalnim osiguravateljem upravlja osoba koja je ujedno i predsjednik gradske organizacije HDZ-a u Rijeci. Riječ je o fondu vrijednom 28 milijardi kuna u kojeg svi zaposleni svaki mjesec uplaćuju ogroman novac, a državna revizija mu je zadnji put dala uvjetno mišljenje zbog ‘knjigovodstvenog šlamperaja’ zbog kakvih bi inspekcija kaznila privatne tvrtke“, naglasio je Nađi.

Fokus ima, po njegovim riječima, konkretan prijedlog za uređenje rada HZZO-a. “Minimalan i jednostavan korak je uspostava redovitih neovisnih revizija koje će obavljati jedna od nasumično odabranih revizorskih kompanija koja odgovara saborskom povjerenstvu te puna transparentnost poslovanja HZZO-a”, smatra Nađi.

Želimo, poručio je, “vidjeti svaki račun i znati kako se potroši naših 28 milijardi kuna”.

Komentari