Davor Nađi: Ministarstvo predlaže kozmetičke izmijene. Kad bi se napravilo sve što treba , imali bi uštedu od milijardu, a ne 100 milijuna kuna

Fokus

Nakon što je Vlada najavila reformu lokalne samouprave izmjenom triju zakona prema kojima bi se drastično smanjio broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima 2021., ali i omogućila veća transparentnost u trošenju javnog novca, razgovarali smo s predsjednikom stranke Fokus Davorom Nađijem. 

Podsjetimo, sve općine, gradovi i županije po tom novom prijedlogu zakona će morati javno, na svojim internetskim stranicama, objavljivati sve isplate javnog novca iz  lokalnih proračuna.

‘Nadam se da to neće biti samo objava plaćnih računa’

Dogradonačelnik Svete Nedelje i predsjednik stranke Fokus Davor Nađi smatra kako se radi samo o kozmetičkim promjenama, odnosno da se ništa suštinski ne mijenja.

“Ukidaju se neka mjesta zamjenika, župana, gradonačelnika, no ne rade se nikakve bitne promjene u vidu spajanja neefikasnih općina ili u vidu spajanja neefikasnih komunalnih poduzeća, smanjenja ukupnog broja zaposlenih i slično. I dalje sva ona neposredno kreirana radna mjesta unutar raznih općina, gradova i županija se ne diraju”, rekao je Nađi za Otvoreno.hr.


Osvrnuvši se na dio koji se odnosi na transparentnost, rekao je kako je svaki korak dobrodošao, no da se nada kako to neće biti samo objava plaćenih računa. Nađi kaže kako bi bilo dobro da to bude, kao u slučaju Svete Nedelje mjesto na kojem će se moći pratiti objava registra svih ugovora i narudžbenica bez obzira na iznos, kako bi se vidio cijeli tijek procesa. Također smatra da bi se ta razina transparentnosti koja se najavljuje, trebala uvesti u ministarstva, državne agencije i državna poduzeća, odnosno poželjna je na svim razinama vlasti.

“Sveta Nedelja je pokazala da treba maksimalno iskoračiti. Mi smo jedini u Hrvatskoj uveli ne samo transparentne isplate iz proračuna nego i sve ugovore, dakle ne samo narudžbenice. To smo uveli ne samo za gradsku upravu, već i za gradska poduzeća i gradske ustanove i jedini smo takav primjer u Hrvatskoj. Nadam se da će Vlada kroz zakonske izmjene pratiti ne samo kroz izmjene lokalne samouprave, već i za gradska poduzeća”, rekao je naš sugovornik.

Na pitanje kako će sad reagirati lokalni čelnici kad znaju da moraju sve transparentno objaviti, odgovara da ne zna kakvu će reakciju imati, no da će to biti zakonski, pa će morati ispoštovati, sviđalo se to njima ili ne.

Dio reforme koji ga najviše ljuti bavi se smanjenjem broja predstavnika gradskih i općinskih vijeća u skupštinama i slično čime se zapravo podiže izborni prag na lokalnim izborima i otežava manjim strankama ulazak u gradska vijeća i županijske skupštine, a ne dira se pitanje visine vijećničkih naknada.

“To što se smanjuje broj vijećnika to ne znači da isto to gradsko vijeće neće u budućnosti sebi moći podići iznos naknade po vijećniku, predsjednicima vijeća i sl. I zapravo tako financijske uštede neće biti, već će se samo podići prag za ulazak u općinska i gradska vijeća i skupštine. Sad je li je podizanje praga najbolje za podizanje demokracije to treba vidjeti.”, smatra Nađi.

Samo kozmetička izmjena

Komentirao je i najavu iz Ministarstva da će reforma donijeti 100 milijuna kuna uštede. Smatra da će doći do uštede pod uvjetom da gradska i općinska vijeća županija neće podizati visinu vijećničke naknade i slično.

“Čak i da se postigne ušteda od 100 milijuna kuna s obzirom na to koliko se troši, na koliko mjesta curi na lokalnoj i regionalnoj samoupravi, mislim da je to samo kozmetička izmjena”, rekao je Nađi i dodaje da ako se radi reforma onda bi se općine koje ne mogu same sebe održavati pripojiti onima uspješnijima.

Smatra kako je to nešto što ne treba odgađati.

“Isto tako treba reći da ima puno komunalnih i lokalnih poduzeća na razini županija koje ne posluju dobro ili bi mogle puno efikasnije poslovati ako bi se pospajale. Onda bi bio i manji broj zaposlenih i sl. te bi se mogle ostvariti puno veće uštede.”, rekao je naš sugovornik.

Zaključuje da su to sve prostori gdje se mogu napraviti znatno veće uštede od ovih izmjena koje ministarstvo predlaže.

“Bilo bi značajnije kad bi napravili sve što se treba napraviti, onda bi mogli govoriti o uštedi od milijardu kuna, a ne 100 milijuna kuna”, rekao je Davor Nađi za Otvoreno.

Komentari