Davor Božinović: Mjere idu dalje, ali to ne znači da one ne mogu popustiti. Sve što smo dosad radili je upravo zato što smo slušali struku i donosili pravovremenu odluke

N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u RTL-u Danas govorio je o sve češćem popuštanju strogih mjera koje je zbog epidemije koronavirusa uveo Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, a koje prema prvom izloženom planu traju još četiri dana, objavio je RTL.hr.

“U nedjelju te prve mjere istječu i vjerojatno idemo s produženjem jer najvažnije je da pratimo savjete epidemiologa, a oni kažu da bi pet do sedam dana trebalo imati pad oboljelih da se ide u popuštanje mjera. Naravno da razgovaramo o tome svakodnevno, jasna nam je i situacija kad govorimo o gospodarstvu, o osiguranju uvjeta za život. Krećemo se po uskoj margini, naravno da je na prvom mjestu zaštita zdravlja, života, no moramo razmišljati kada bi se i koje mjere mogle popuštati”, rekao je Božinović.

“Ta nedjelja ne znači da se u utorak ili kad ne može dogoditi nešto u smislu popuštanja. Vidi se da su naše mjere bile dobre, Hrvatska ima stvarno dobar rezultat kada se gleda prosjek broja oboljelih. Naravno da nam je žao svake umrle osobe, no naš zdravstveni sustav nije opterećen kao u drugim zemljama i nadamo se da će nam to omogućiti da u neko dogledno vrijeme razmišljanje o popuštanju. Tu treba biti jasan, popuštanje vjerojatno znači i povećanje rizika kad govorimo o broju oboljelih”, dodao je.

Prve mjere trajale su 30 dana, no nove vjerojatno neće biti uvedene na taj period.



“Razmišljamo da to bude kraće, no može se nešto promijeniti u pet dana ne u 15, ne u 30. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji jer nam je stvarno na prvom mjestu sačuvati živote”, rekao je Božinović.

O svemu odlučuje Vlada

Nije htio govoriti hoće li u nedjelju biti nekog popuštanja jer do onda je još nekoliko dana: “Idemo vidjeti kako ćemo se nositi s borbom u sljedećim danima i to će sigurno biti jedan od elemenata na temelju kojih ćemo odlučiti. Ne možemo govoriti o nekim datumima. U ovom trenutku datum bi sigurno bio breaking news, no u ovom trenutku nitko racionalno ne može reći da će nešto biti taj i taj dan. To nitko ne zna”.

O svemu će, kaže Božinović, odlučiti Vlada.

“Stožer je tu, on je Vladin stožer, a Vlada je ta koja kontrolira cijeli proces. Stožer postoji kao Vladino tijelo kako bi se neke odluke donosilo hitno, potrebno je tijelo koje je operativno”, komentirao je Božinović Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i SDP-ov amandman da Vlada bude ta koja odlučuje, a ne Stožer.

Na pitanje očekuje li potporu oporbe na glasanju u petak o spomenutom zakonu: “Očekujem potporu svih koji racionalno postupaju u ovoj situaciji jer mislim da mi to radimo od prvog dana, a o tome i govore naši rezultati. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje se cijelo vrijeme drži na dvocifrenom broju novih oboljelih. Mislim da sve što smo dosad radili je upravo zato što smo slušali struku i donosili pravovremenu odluke”, objavio je RTL.hr.

Komentari