Darko Horvat: Parlamentarni izbori sada nisu prioritet

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u petak da parlamentarni izbori sada nisu prioritet te da je najvažnije očuvati zdravlje i nakon toga vratiti gospodarske aktivnosti, a HDZ je, ako bi se tako odlučilo, spreman za izbore već ove nedjelje.

Ministar Horvat bio je u petak u ‘3. maju’ na svečanosti u povodu početka radova na rezanju limova za izgradnju trupa polarnog kruzera ‘Eclipse II’, koji se u tom brodogradilištu gradi za australsku Scenic grupu.

Na novinarsko pitanje o parlamentarnim izborima i kampanji, ministar je odgovorio da je premijer Andrej Pleković rekao kako u ovom trenutku izbori nisu ni briga, ni prioritet.

“Premijer je rekao da nam u ovom trenutku niti briga, niti prioritet nisu izbori. Prioritetni zadatak je očuvati naciju u dobroj zdravstvenoj kondiciji, nakon toga vratiti gospodarske aktivnosti, a ako se i odluči, HDZ, koji čini saborsku većinu, spreman je na izbore već ove nedjelje”, rekao je Horvat.



U vezi s dijelom ugostitelja i hotelijera, koji su izjavili da neće ni otvarati objekte, i kako im pomoći s obzirom na velike troškove za preventivne mjere, ministar je rekao kako je najvažnije da nam se ne dogodi da se ne možemo vratiti iz situacije u koju su zapala neka druga gospodarstva i države s liberalnim pristupom u borbi protiv koronavirusa.

“Dakle, još jedna u nizu potrebitih poslovnih odluka menadžmenta onih poslovnih subjekata koji će pratiti dinamiku otvaranja hrvatskog gospodarstva. U ovom trenutku je najbitnije, nemojmo si dozvoliti, a Vlada to sigurno neće, da nam ovaj korak naprijed bude za mjesec, dva ili tri dva koraka natrag, da se ne možemo vratiti iz situacije u kakvu su zapala neka druga gospodarstva i druge države u trenucima kada su vrlo liberalno pristupile borbi protiv koronavirusa”, rekao je Horvat.

“Metodologija i metodološki pristup hrvatske Vlade je jedan od četiri slučaja koje analizira i Svjetska zdravstvena organizacija”, podsjetio je i dodao da Singapur zato što je potpuno pokrenuo gopodarstvo i druge djelatnosti sada ima velik broj zaraženih pa je nekoliko dana poslije, kao i Švedska, poduzeo puno restriktivnije mjere nego što ih danas poduzima Hrvatska.

“U koordinaciji struke, epidemiloga, infektologa, Stožera Civilne zaštite, svih koji se brinu o tome što i kako dalje, siguran sam da mjere koje se predlažu imaju iza sebe kvalitetniji analitički pristup i siguran sam, kao i do sada, da će i ubuduće dati odgovarajuće rezultate”, rekao je Horvat.

Komentari