Đapić: Ne može nitko osporiti pravo hrvatskim postrojbama pozdrav ‘za dom spremni’

Vlado Kos / CROPIX

Predsjednički kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić u subotu je predstavio svoj izborni program i istaknuo da je   uloga predsjednika države simbol hrvatske državnosti, a ta državnost je upravljanje hrvatskom slobodom koja je nakon smrti predsjednika Tuđmana ušla u slijepu ulicu.

“Ta državnost je upravljanje hrvatskom slobodom, a upravljanje tom slobodom nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana ušla je u slijepu ulicu”, rekao je Đapić u Osijeku.

Po njegovim riječima, prozivali su ga da govori o temama koje su stvar prošlosti i da se vraća na teme koje danas nisu relevantne, no smatra da hrvatsko društvo ne može ići naprijed sve dok se raščiste odnosi koji opterećuju hrvatsko društvo.

Onaj tko se 1991. godine nije stavio državi na raspolaganje ne može biti zapovjednik HV-a

“Dok ne raščistimo odnose koji opterećuju hrvatsko društvo, ne možemo ići prema naprijed. Onaj tko nije sudjelovao u stvaranju hrvatske države ne može znati što to znači. Nije nevažno tko je gdje bio 1991. godine, smatram da tko je god 1991. bio vojni obveznik, a takvih je nekoliko među predsjedničkim kandidatima, a nije se stavio na raspolaganje, ne može biti zapovjednik Hrvatske vojske”, ocijenio je.



Naglasio je i kako je potrebno promijeniti izborni sustav kojeg je ocijenio jako lošim, te da tko god bude predsjednik mora intervenirati da prestane dezintegracija Hrvatske koju imamo zbog 12 izbornih jedinica.

“Zbog toga Hrvatska treba biti jedna izborna jedinica. Imamo nakaradnu situacija da nam u Sabor ulazi osam predstavnika nacionalnih manjina i s te pozicije kreiraju parlamentarnu većinu i sve što je uz to bilo negativno došlo je od SDSS-a i Milorada Pupovca”, ustvrdio je.

Zbog toga, kaže, “tražimo jednu izbornu jedinicu u kojoj će na političko tržište svi pod jednakim uvjetima, a ne da se sa dvadesetak tisuća glasova bira osam zastupnika koji imaju velik utjecaj na hrvatsku politiku”.

“To je diskriminacija nacionalne većine”, zaključio je Đapić dodavši kako Hrvatskoj treba novi zakon o državljanstvu koji će štititi državljanstvo kao najveću blagodat.

Konstatirao je i kako su brojne nelogičnosti u Ustavu RH ocijenivši kako se u njemu ne ističu hrvatske nacionalne vrijednosti.

Ako bude izabran za predsjednika, zalagat će se da se u Ustav vrate kršćanske vrijednosti kao stup hrvatskog identiteta. “To je ono što nas je očuvalo u vladavini komunizma kada su obitelj, dom i vjera bili oslonac opstanka hrvatskog društva. Naši su problemi počeli onda kad smo se odmakli od tih temeljnih vrijednosti”, ocijenio je Đapić.

Odnos prema Domovinskom ratu nakaradan

Upozorio je i kako je odnos prema Domovinskom ratu “nakaradan” jer se on kriminalizira, a hrvatske branitelje se ponižava.

“Ne može nikakva priča o antifašizmu nadjačati temelj hrvatske države, a to je Domovinski rat. Ne može nitko osporiti pravo hrvatskim postrojbama pozdrav ‘za dom spremni’ s kojim su na usnama ginuli hrvatski mladići. Ne možemo govoriti o pijetetu Vukovara ili bilo koje drugog grada dok ulicama hodaju silovatelji hrvatskih žena i ubojice, a politika diktira procese kojima se traži skidanje spomenika sa oznakama HOS-a”, rekao je Đapić.

Po njegovim riječima, „neprirodno je da se kao vrijednosni sustav hrvatske države tretira nekakav antifašizam koji je velika srpska podvala kojom se hrvatski narod drži okovan u kandžama takozvanog Jasenovca i time nam se ne dopušta da razvijamo svoju slobodu onako kako mi želimo“, naglasio je.

Poručio je da su važna pitanja koji je odnos prema našim temeljnim vrijednostima, prema migrantskoj krizi, koja u valovima ide prema Hrvatskoj i prema položaju Hrvata u BiH.

„Status Hrvata u BiH je od krucijalnog značaja za opstanak hrvatske države. Stoga smatram da je formiranje hrvatske republike u BiH nužno“, zaključio je Đapić.

Smatra da predsjednik države mora imati jasnije pozicije nego što ih ima danas jer je razvlašćen je institutom supotpisa, što je, po Đapiću, besmislica. Drži da predsjednik mora imati i mogućnost nadzora i utjecaja na procese u Hrvatskoj vojsci te autonomnog odlučivanja o imenovanju šefova obavještajne zajednice i veleposlanika.

Poručio je da u Hrvatskoj “ne mogu postojati dvije Hrvatske, ona koja je bila u ratu i ona koja nije”.

„Slavonija ne smije biti u poziciji da u razvoju kaska za ostatkom države jer nije ona odgovorna što je velik broj radno sposobne obrazovane populacije odselio. Slavoniji treba pomoći promjenom porezne i gospodarske politike“.

 Đapić je istaknuo kako je “logično da službenu kampanju počne u gradu koji je obilježio njegov život”.

“Osijek je u više navrata pokazao sklonost prema meni. Iz osječke izborne baze sam pet puta osvajao saborski mandat a u dva navrata sam bio gradonačelnik Osijeka“, rekao je.

Komentari