Danas se očekuje ukidanje samoizolacije za dolaske iz BiH, u Đakovu obavezne maske

Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Nakon što smo nekoliko dana imali veći broj zaraženih, jučer je Stožer priopćio kako su u Hrvatskoj zabilježena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je broj trenutno oboljelih od koronavirusa narastao na 463. Nakon dugo vremena jedna je osoba završila na respiratoru, a u bolnici se liječi 65 osoba.

U posljednja 24 sata testirano je 730 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do jučer ukupno je zabilježeno 2725 oboljenja od novog koronavirusa. Oporavilo se 2155 osoba, a dosad je preminulo 107 osoba.

Od danas otvaranje granica s BiH?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Hrvatska danas ukinuti obaveznu dvotjednu samoizolaciju za državljane koji u zemlju ulaze iz BiH. “Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje”, rekao je Božinović.



Europska unija, naime, tek treba izaći s preporukama o otvaranju svojih vanjskih granica, o čemu se trenutno vode razgovori, rekao je hrvatski ministar.

Božinović kaže da će se pričekati da završe razgovori u Bruxellesu, ali dodaje da će liberalizacija “značiti ulazak u RH uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali više ne obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH.”

Čeka se objava nove odluke.

U Đakovu obavezne maske

Zbog žarišta u Đakovu većina svadbi je odgođena, osim u tri slučaja za osobe koje nisu s područja grada Đakova, a koje će biti održane uz ograničen broj od 200 sudionika i obaveznu dostavu popisa svih sudionika, kako bi se provjerilo ima li među njima osoba kojima je izrečena samoizolacija. Sve krizme i pričesti odgođene su za 14 dana, a misna slavlja će se održavati samo tamo gdje je to moguće na otvorenom.

Ugostiteljski objekti radit će uz pridržavanje svih važećih mjera, ali samo do 24 sata.

Na ulazu u trgovinama bit će obavezna dezinfekcija i nošenje maski te će se provoditi redukcija broja kupaca, s kontrolom ulaska i izlaska, a na ulazu u javne objekte, uz ove mjere, bit će organizirano i mjerenje temperature, rekao je Galić, piše Index.

Komentari