Danas presuda Ratku Mladiću, očekuje se doživotni zatvor

Danas se u Haagu očekuje izricanje pravomoćne presude Ratku Mladiću.

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz je uoči izricanja pravomoćne presude Ratku Mladiću kazao kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali je upozorio na sve veći problem nijekanja karaktera ratnih zločina u BiH a posebice genocida u Srebrenici.

Petočlano Žalbeno vijeće MICT-a presudu Mladiću izreći će u sjedištu suda u Den Haagu u utorak.

Tužiteljstvo MICT-a djelomice se žalilo na presudu koju je vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreklo ratnom zapovjedniku vojske bosaskih Srba 2017. godine i kojom je on osuđen na doživotni zatvor.



Mladić je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, no vijeće ICTY-a je odbacilo optuže da je odgovoran i za genocid počinjen u još pet općina u BiH 1992. godine, poput Prijedora gdje su snage bosanskih Srba prognale i pobile gotovo cjelokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo.

Tužiteljstvo je zatražilo da drugostupanjsko vijeće MICT-a potvrdi i tu točku optužnice a tome se nadaju i žrtve zločina dok Mladićeva obrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponavljanje suđenja, prenosi N1.

Komentari