Dan žalosti u Ukrajini; istraga je li ruska raketa srušila zrakoplov

Ukrajinski stručnjaci žele istražiti ima li ostataka ruske rakete na mjestu pada zrakoplova njihove aviokompanije u Iranu, najavio je tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost u četvrtak koji je u Ukrajini dan žalosti zbog pogibije svih 176 putnika i članova posade.

Kijev istražuje nekoliko mogućih uzroka pada ukrajinskog zrakoplova, među kojima su raketni napad, sudar, eksplozija motora i terorizam, napisao je na Facebooku tajnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov.

Ukrajinski zrakoplov se zapalio prije pada

Boeing 737 kompanije UIA srušio se u srijedu ujutro nakon što je poletio iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade. UIA je objavila da je zrakoplov prošao zadnju tehničku kontrolu dva dana prije pada koji se dogodio jutro nakon iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku.

Iran objavio rezultate istrage nesreće, ukrajinski zrakoplov se zapalio prije pada



Prve procjene zapadnih obavještajnih službi su pokazale da avion nije oboren projektilom, rekao je izvor iz kanadskih službi u srijedu. Među poginulima je bilo 63 Kanađana, 82 Iranaca, jedanaestero Ukrajinaca, većinom članova posade, desetero Šveđana, četvero Afganistanaca, troje Nijemaca i troje Britanaca.

Iranski istražitelji u četvrtak su objavili da se tri godine star zrakoplov zapalio nedugo prije pada, a kanadski sigurnosni izvor je rekao da postoje dokazi da se jedan od motora pregrijao, prenosi Reuters.

Ista agencija piše kako su istrage o padovima zrakoplova kompleksne i mogu trajati i do nekoliko mjeseci kako bi se točno otkrio uzrok nesreće.

Ukrajinski predsjednik obećao utvrditi ‘istinu’ o nesreći

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je nakon pada zrakoplova proglasio četvrtak danom nacionalne žalosti te je obećao utvrditi “istinu” o toj tragediji.

“Dan 9 siječnja proglašen je danom nacionalne žalosti”, rekao je šef države u videosnimci postavljenoj na Facebooku, nekoliko sati nakon što se vratio s praznika u Omanu.

Položio je cvijeće ispred improviziranog spomenika za devet poginulih ukrajinskih članova posade u glavnoj zračnoj luci u Kijevu, pokazuje fotografija koju je objavilo predsjedništvo.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu ranije je objavilo da se dogodio “kvar motora zbog tehničkih razloga” i isključilo je mogućnost terorističkog napada.

I prve procjene zapadnih obavještajnih službi, a riječ je o pet sigurnosnih izvora (tri američka, jedan europski i jedan kanadski) govore  da zrakoplov nije oboren projektilom, piše agencija Reuters.

Komentari