Dan je Hrvatskog sabora: Znate li što se dogodilo 8. listopada 1991. godine?

Hrvatski sabor obilježava svoj Dan, spominjući se 8. listopada 1991. godine kada je prvi saborski saziv jednoglasno donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Donio ju je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na njegovu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti od 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog sigurnosnih razloga, svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Odlukom saborskog Predsjedništva, Dan Hrvatskog sabora obilježit će se izvođenjem hrvatske himne Lijepa naša domovino, minutom šutnje i obraćanjem predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora Ante Sanadera.



Prošle godine 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, bio je državni blagdan i neradni dan, novim kalendarom blagdana utvrđeno je da će obilježavati kao Dan Hrvatskoga sabora, spomendan i radni dan.

Komentari