Dalmacija osam puta gora od Istre, uskoro se razgovara o novim mjerama

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Zbog čega Dalmacija ima tako loše brojke, višestruko lošije od Istre i Primorja, također turističkih regija u kojima je, razmjerno broju stanovnika, turista ove godine više nego na jugu?

U posljednjih 14 dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 79 pozitivnih na 100.000 stanovnika, što je apsolutni rekord od početka epidemije. To je brojka do 17. kolovoza: očekuje se da je u protekla tri dana dodatno značajno narasla, piše Jutarnji list.

“Većina oboljelih je starija od 50 godina, ali ima i mlađih, međutim za njihovu se kliničku sliku može reći da je srednje teška”, kaže doc. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split. Dodaje da bi uskoro moglo biti i više starijih pacijenta jer će mladi, nažalost, sigurno zaraziti i svoje starije ukućane.

U stopu Splitsko-dalmatinsku županiju prati Šibensko-kninska sa 61,91 oboljelog na 100.000 stanovnika dok je u Zadarskoj bilo 35,09 slučajeva.



Istodobno, tri županije sjevernog Jadrana nisu među onima u kojima je virus aktiviran turistima i godišnjim odmorima. Primjerice, u Istarskoj županiji u 14 dana bilježi se 9,58 zaraženih na 100.000 stanovnika, ili osam puta manje nego li u Splitsko-dalmatinskoj.

O novim mogućim mjerama i strategiji vezanoj uz koronavirus sljedećeg utorka razgovarat će se i na Vladinu Znanstvenom savjetu za covid-19.

Komentari