Dalija Orešković: Radi se o očitom dopuštanju da upravljačke konce nad bitnim državnim tijelima preuzmu tajne interesne udruge

N1

‘Masonska’ afera i dalje trese Hrvatsku. U srijedu je Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić Vladi uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti, a danas je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić najavio da je njegova stranka ponovila već odbačenu kaznenu prijavu protiv skupine Borg, s tim da je sada proširena s Jelenićem kao trećeoptuženim zbog sukoba interesa.

Što misli o Jelenićevoj ‘masonskoj’ aferi i je li trebao odstupiti ranije pitali smo Daliju Orešković, predsjednicu Starta i bivšu šeficu Povjerenstva za sukob interesa.

Na pitanje je li Dražen Jelenić trebao odstupiti ranije, Orešković odgovara da nije ni trebao doći na poziciju Glavnog državnog odvjetnika, nego je trebao odstupiti s funkcije zamjenika Državnog odvjetnika ukoliko mu je do te mjere imponiralo biti član masona da je pristao, na poziv svojeg prijatelja, biti član udruge.

“Jedna od osnovnih obveza državnih odvjetnika u obavljanju njihovih dužnosti je deklarirati potencijalni sukob interesa, odnosno izuzeti se iz postupanja u svim situacijama u kojima bi bilo kakva povezanost s osobama ili s predmetom o kojem se radi mogao utjecati na njihovu nepristranost. Ta obveza uključuje i zamjenike državnih odvjetnika”, rekla je Orešković.



Jelenićev pristanak na članstvo u masonskoj loži nije slučajan

“S druge strane, osnovna obaveza svakog masona je štititi i ne otkrivati identitet drugog masona. Drugim riječima, državni odvjetnik ne bi mogao svoje obaveze obavljati u skladu s Ustavom i Zakonom i drugim pravnim propisima, jer u konkretnom slučaju ili bilo kojem drugom, ne bi mogao reći ‘ja se izuzimam od rada na ovom predmetu zato što je okrivljeni ili podnositelj prijave član tajnog društva kojem ja pripadam’. I tu nastaje problem, jer po pravilima masonske lože kojoj pripada, to ne može reći”, rekla je naša sugovornica.

Orešković napominje da je Dražen Jelenić je bio predstavnik Republike Hrvatske u GRECU (Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe – eng. Group of States against Corruption), organizacije koja se isključivo bavi borbom protiv korupcije i dodaje da je upravo on u četvrtom evaluacijskom krugu, koji je završen 2014. godine, branio izvještaj koji se odnosio na Republiku Hrvatsku, a ticao se sukoba interesa sudaca, državnih odvjetnika i zastupnika u Saboru.

Odbacivanje kaznene prijave protiv grupe Borg je odluka po kojoj ćemo pamtiti njegov mandat

“Prema tome, po stručnosti bi Dražen Jelenić trebao biti među najboljim poznavateljima tematike sukoba interesa i stoga njegov pristanak na članstvo u masonskoj loži nije slučajan. Ne radi se o neznanju, radi se o očitom dopuštanju da upravljačke konce nad bitnim državnim tijelima preuzmu tajne interesne udruge a na štetu javnog interesa”, rekla je Orešković.

“Što se tiče grupe Borg, do sada je odbacivanje kaznene prijave u tom slučaju bila jedna od najneshvatljivijih i pogrešnih odluka po kojima ćemo pamtiti mandat Dražena Jelenića. Činjenica da je mason i da je imao udjel u InterCapitalu baca novo svjetlo na taj slučaj i dovodi u pitanje postoji li ovdje i eventualno kazneno-pravna odgovornost Dražena Jelenića”, zaključila je Dalija Orešković za Otvoreno.

Komentari