Dalija Orešković ima zanimljiv prijedlog za borbu protiv korupcije

Marko Todorov / CROPIX

Ministar Malenica najavio je novu Strategiju borbe protiv protiv korupcije. Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom komentirala je Strategiju.

Ministar Ivan Malenica najavio je novu Strategiju borbe protiv korupcije. Naš reporter Elvir Mešanović razgovarao je s Dalijom Orešković koja je prokomentirala Strategiju. Na pitanje može li HDZ u ovim okolnostima napraviti dobru strategiju Orešković odgovara:

“HDZ ne može niti u kojim okolnostima napraviti dobru strategiju. Uostalom, kad ste vidjeli da netko radi strategiju protiv samog sebe i svojih?”, oštra je Orešković.

“Vlada Andreja Plenkovića je napravila sve što je mogla da eutanazira neovisna državna tijela i da sabotira svaki njihov koristan korak.”



Orešković ima prijedlog

“Nismo napravili dovoljno da promijenimo sustav”, dodaje, a ima i jedan zanimljiv prijedlog.

“Ja sam za to da umjesto postojećeg Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, formiramo jedan Ured za prevenciju korupcije s neusporedivo jačim ovlastima. Pri tome, napominjem, ne smijemo dirati ovaj saziv dok mu ne istekne mandat, a njegovo iskustvo i znanje koji su koncentrirani u personalnim kadrovima treba iskoristiti i ugraditi u novo tijelo.”

“Dakle, ako sada imamo Clarka Kenta, nama treba zapravo Supermen u tom preventivnom dijelu borbe protiv korupcije. A što se samog pravosuđa tiče i jučer sam na aktualnom satu kritizirala činjenicu da primjerice Državno odvjetništvo iz godine u godinu Hrvatskom saboru podnosi svoje izvješće i svoje jedne te iste probleme.

Dakle, Hrvatski sabor kao zakonodavac je već u nekoliko navrata imao priliku vidjeti što je to loše riješeno u kaznenom zakonodavstvu, pa ispraviti sve te crne rupe”, ističe Orešković.

Na pitanje našeg reportera znači li to da se zalaže za ukidanje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa daljnje pojašnjava:

“Ja bih, nakon što istekne mandat ovog saziva, to tijelo transformirala, ojačala, od ovog Povjerenstva napravila nešto neusporedivo jače, koristeći njegovo znanje, ‘know-how’, iskustvo kroz riješene predmete. Zalažem se za Ured za prevenciju korupcije koji bi nadgledao čitav niz novih javnih registar ako je je potrebno ustrojiti”, zaključuje Orešković za N1. 

Komentari